Portal 072info

SKANDAL Nestašica pasoša traje, učenici ne mogu na ekskurzije

Kolateralna šteta afere s nestašicom pasoša, koja se nastavlja, jesu desetine hiljada građana. Posebno su pogođeni učenici koji ovih dana idu na ekskurzije, ali zbog činjenice da ne mogu izvaditi putne isprave, ne mogu napustiti BiH!

Zbog nemara državnih vlasti i firme „Muehlbauer“, koja je dobavljač pasoša, na vađenje ovog dokumenta čeka se i po pola mjeseca duže od maksimalno predviđenog zakonskog roka od mjesec, pa zbog toga mnogi učenici ostaju kući!

Riješiti problem

Za razliku od nadležnih u Vijeću ministara BiH, koji ne čine skoro ništa na tome da se ovaj problem konačno riješi, direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a Kantona Sarajevo Sanja Petrović, zajedno sa svojim saradnicima, omogućila je određenom broju učenika da dobiju potrebne dokumente.

– Samo jučer (prekjučer, op. a.) uspjeli smo isporučiti 57 pasoša za djecu koja trebaju ići na ekskurziju. Nažalost, nismo mogli za sve. Oni koji su podnijeli zahtjev 20. aprila, nisu dobili dokumente – kaže Petrović.

Kada god je bilo potrebno, neko iz MUP-a KS išao je do IDDEEA-e u Banju Luku da bi pasoš stigao u ruke vlasnika što prije. Jučer je tako dostavljen pasoš i desetogodišnjoj Melisi Kurtović, učenici OŠ „Alija Nametak“ iz Sarajeva.

Ona je za „Avaz“ ispričala da bi joj bilo žao da nije mogla prijeći granicu sa svojim razredom, ali i da je sada sretna jer će nesmetano moći ići na ekskurziju.

– Žao mi je jedino što neki moji drugari neće moći ići s nama na sva mjesta jer nemaju pasoš. Čekat će nas u Neumu – dodala je.

Naše blago

Njena mama Sabina Kurtović ističe da je za sreću Melise zaslužan MUP KS. Ministar Vedran Mulabdić kaže da je na prvom mjestu odgovornost prema građanima.

– Ovdje se radi o djeci, a ona su naše blago, naša budućnost. Svi smo bili djeca, znamo kako im je bilo u ovoj situaciji. Mogu zamisliti radost djece za koju se uspio osigurati pasoš, a pogotovo njihovih roditelja – kaže ministar.

Četvero učenika neće moći na izlet u Dubrovnik

– Od 59 učenika, koliko ih ide na ekskurziju, za njih četvero nije bilo moguće na vrijeme osigurati pasoše. Ipak, našli smo rješenje, agencija preko koje se organizira ekskurzija njih četvero će do Neuma voziti preko Svitave. Nažalost, morat će propustiti izlet u Dubrovnik – kaže Meliha Ćemal, učiteljica OŠ „Alija Nametak“.
Avaz.ba

Podijelite članak