Skandal: Reprezentaciji BiH uskratili nastup, poziv dobio tim “Republika Srpska”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Biciklistički savez Bosne i Hercegovine uputio je saopćenje za javnost nakon što je reprezentaciji BiH uskraćen nastup na biciklističkoj utrci Beograd – Banja Luka. To je 17. izdanje utrke koje počinje za 15 dana.

Kako su saopćili iz Saveza, umjesto reprezentacije BiH mjesto je dobio tim “Republika Srpska”, Ovaj tim u svom sastavu ima samo jednog državljana BiH, odnosno jednog biciklistu s područja RS. Svi ostali su strani biciklisti, prenosi FENA.

Skrnave zastavu BiH

Zastavom pod kojom je ovaj tim predstavljen je nezakonit amalgam koji skrnavi zastavu BiH, navode iz Saveza.

“Protiv skrnavljenja zastave BiH pobunilo se više od 30 klubova iz oba entiteta, odnosno iz cijele BiH. To su pismeno poručili zakonodavnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Klubovi osim toga ne kriju razočaranje viješću da njihovi sportaši i njihova djeca neće nastupiti na ovoj utrci te predstavljati boje svoje države. No, to ih ne iznenađuje poznavajući “omiljenost” organizatora u sportskim krugovima”, stoji u saopćenju Bicikslističkog saveza BiH.

Napominju da je organizator utrke čak pokušavao vrbovati sportaše iz reprezentacije BiH da voze za tim “Republika Srpska”. Međutim, velika većina sportaša kako iz FBiH, tako i iz RS, odbila je nastup za takav tim. Zbog toga su, kako tvrde, bili podvrgnuti vrijeđanjima i teškim riječima.

Odluka organizatora

“S velikim razočaranjem i žaljenjem obavještavamo javnost da biciklistička reprezentacija BiH nakon 16 godina učestvovanja ove godine neće sudjelovati u biciklističkoj utrci Beograd – Banja Luka.

Ovo je odluka organizatora utrke Biciklističkog saveza Republike Srpske i BK BSK Banja Luka. I to bez ikakvog obrazloženja.

Da paradoks bude veći, reprezentacija BiH je dobrodošla u susjednoj državi Srbiji, koja joj daje punu podršku i gdje su razočarani izostajanjem najboljih bh. biciklista sa utrke na kojoj su tradicionalno učestvovali”, rekao je selektor reprezentacije BiH Adnan Mekić.

Utrka prijateljstva

Utrka se predstavlja kao utrka prijateljstva koja spaja dvije zemlje. Zbog toga je Ministarstvo civilnih poslova BiH dalo odobrenje za prelazak preko granice bez zaustavljanja sportaša.

No, pitanje je, kako ističu iz bh. saveza, da li bi organizator dobio odobrenje da je u dopisu prema ministarstvu Civilnih poslova naveo da zastava BiH tokom 16 godina održavanja nije bila istaknuta na tom događaju te da je reprezentacija BiH nepoželjna na istom.

Iz Saveza napominju da Međunarodna biciklistička unija (UCI) dugo nije željela dati odobrenje za održavanje ovog događaja.

Smatra da krši sportske i etičke vrijednosti i “narušava integritet Bosne i Hercegovine”. Zbog toga ga je na kraju degradirao u svom kalendaru na niži rang događaja.

Raport