Portal 072info

Škola u kojoj dva učenika čine pola razreda

Za većinu učenika Bosne i Hercegovine jučer je počela škola. U Republici Srpskoj i u pet kantona Federacije Bosne i Hercegovine. Iako su iz resornog ministarstva RS naveli da je prvačića za oko 500 više u odnosu na prošlu godinu postoje škole koje u istoriji svog postojanja nisu zabilježile manji broj upisanih učenika.

Dva učenika – pola razreda.

Amir i Irma dvoje su od četvoro prvačića koji su jutros krenuli u Osnovnu školu u Grapskoj.

“Jedan muškarac i tri curice. Ja sam jedini dječak”, otkrio je Amir Muratović, prvačić.

Za prvi školski dan spremili su đačke torbe i naoružali se znanjem.

“Naučila sam i brojeve i slova. Prije nisam znala ni kuće ni djevojčice nacrtati sad znam”, kazala je Irma Hidić, prvačić.

Godinama unazad ova škole se suočava sa sve manjim upisom prvačića, ali ove godine klupe su praznije nego ikada.

Osnovna škola u Grapskoj postoji više od 50 godina i nikada nije upisano manje prvačića nego ove godine. Svega ih je četvoro. U školu ide ukupno 32 učenika koliko je nekada bilo u jednom odjeljenju.

Sa tridesetak vršnjaka, u ovim klupama 70-ih godina prošlog vijeka, sjedio je današnji domar Hasan Salkanović. Razlozi za drastično manji broj učenika su brojni. Predratni broj stanovnika, u ovom povratničkom mjestu, danas je skoro tri puta manji. Mnogo je neženja, ali i bračnih parova sa po jednim djetetom.

“Đaka nema, od 600 spalo je na 30. Svijet se razišao, a i prije su ljudi imali po sedmoro djece. Sad je sve po jedno dijete”, istakao je Hasan Salkanović, domar u OŠ u Grapskoj.

 

I dva kilometra dalje u selu Kostajnica nije mnogo bolje. Ove godine imaju 13 prvačića, a prošle su imali 9. U istoj učionici sa njima su učenici četvrtog razreda kojih je ukupno 7.

Manji broj učenika nije više samo problem područnih škola. Centralna OŠ Vuk Karadžić u Doboju ove godine je siromašnija za čitavo jedno odjeljenje prvačića.

“Prošle godine imali smo pet, danas četiri odjeljenja prvačića u centralnoj gradskoj školi. Neko bi pomislio da se broj prvačića ovdje u gradskoj školi povećava, ali nažalost i ovdje važi pravilo kao i kod malih gradskih škola”, navodi Milan Gojković, direktor OŠ Vuk Karadžić Doboj .

Direktor kaže da se često daju ispisnice učenicima koji se sele u inostranstvo.

Da je natalitet u vrtoglavom padu u Bosni i Hercegovini potvrđuje i podatak da je prošle godine rođeno 28.906 djece što je manje za 1,17 posto u odnosu na 2014.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box