Skomorac: Tri radnika bolnice inficirana, pod nadzorom još 28

Podijelite vijest

Situacija u Kantonalnoj bolnici Zenica je stabilna, imamo umjeren porast broja oboljelih pacijenata, pogotovo iz Maglaja – kaže Rasim Skomorac, direktor bolnice.

Dodaje da je trenutno stanje pacijenata koji su hospitalizirani u ovoj ustanovi zbog koronavirusa, stabilno.

– Imamo 19 smještenih na Odjelu, a jedna osoba je na respiratoru – kaže Skomorac.

Proširenje kapaciteta

Prema njegovim riječima, u toku su aktivnosti po zadacima i nalogu Kantonalnog štaba civilne zaštite, a preuzeli su i prostor Zavoda za medicinu rada, koji je potreban za proširenje kapaciteta.

– Prema naredbi Civilne zaštite, potpisali smo ugovor o preuzimanju respiratora iz privatne zdravstvene ustanove te osigurali kadar ako bude potreban za posluživanje pacijenata u depandansu. Vršimo obuku i to je ono što smo u kratkom vremenu napravili – kaže Skomorac.

Ističe da se sljedeće sedmice trebaju privesti završne pripreme za obavljanje PCR dijagnostike, odnosno za testiranja na koronavirus u zeničkoj bolnici.

– Paralelno s nabavkom opreme i edukacijom, uputili smo kompletnu dokumentaciju Federalnom ministarstvu zdravstva za certifikaciju. Laboratorij je spreman da obavi ovaj posao, a što prije bude moguće, to ćemo činiti. Uputit ćemo i zahtjev da nam se dodijeli odgovarajući broj testova da to možemo raditi – kaže Skomorac.

Smješteni i izolirani

Govoreći o broju uposlenika bolnice koji su inficirani koronavirusom, Skomorac ističe da imaju tri takva slučaja.

– Oni su smješteni i izolirani, a ima radnika koje pratimo i nadamo se da neće biti pozitivni, a takvih je 28. Ako, ipak, budu pozitivni, bit će adekvatno tretirani – zaključio je Skomorac.

Avaz


Podijelite vijest