Screenshot 8 409


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Nijedna slastica ne krije toliko zanimljivosti kao Toblerone. Dan-danas se ne zna šta je tačno bila inspiracija za trokutasti oblik i kako je otkriveno na koji se način čokolada treba pravilno trgati.

1. U imenu čokolade krije se prezime izumitelja

Čitavo jedno stoljeće čokolada Toblerone zaslađuje ljude. Tu obožavanu i svima dobro poznatu slasticu izumio je 1908. godine Theodor Tobler uz pomoć svog rođaka Emila Baumanna u švicarskom Bernu. Naziv čokoladice kombinacija je izumiteljeva prezimena Tobler i talijanske riječi za nugat, torrone.

2. Ni dan-danas ne zna se šta je tačno bila inspiracija za trokutasti oblik

Prva asocijacija na Toblerone svima je neuobičajeni oblik čokolade. Mnogo priča kruži o tome što je Toblera inspiriralo za izradu čokoladnih piramida. Priča koja je mnogima najlogičnija i najočiglednija jest ona koja govori da je čokolada dobila oblik po alpskim vrhovima i Matterhornu, na čijim je obroncima tvorac Theodor Tobler odrastao. Toj priči ide u prilog i što je Matterhorn također simbol Švicarske.

Druga popularna verzija govori da je izumitelja inspirirala kabare tačka koja završava nizom plesača koji na kraju predstave tvore oblik trokuta. Tačka je to koja se izvodila u poznatoj glazbenoj dvorani Folies Bergères u Parizu. Potvrdu o tome koja je priča istinita nikad nećemo saznati, ali uz malo misterije i čokoladica je odmah zanimljivija. Trokutasti oblik Tobleronea je patentiran i zaštićen 1909. godine kako bi firma zadržala prepoznatljivi izgled čokolade.

3. Sve se čokoladice proizvode na jednom mjestu

U čokoladicama Torblerone uživa se širom svijeta, a sve one potiču iz jedne jedine tvornice. Najpopularnije čokoladne piramide proizvode se u Bern-Brunnenu u jednoj od posljednjih švicarskih tvornica za proizvodnju čokolade. Zanimljivo je znati da je čokoladica koju jedete u BiH stigla upravo iz te tvornice.

4. 14 hiljada švicarskih krava daje svoje mlijeko samo za čokolade Toblerone

Recept čokolada Toblerone nikada nije promijenjen i uspio je ostati tajan. Tome je vjerovatno doprinijelo i to što Toblerone proizvodi samo jedna tvornica. Čokolada se bazira na tri ključna sastojka – kakau, šećeru i mlijeku. Međutim ne smijemo zaboraviti hrskave komadiće nugata koji se nalaze u čokoladici, a rade se od meda, šećera u prahu, bjelanjaka i badema.

Mlijeko za mlijeko u prahu dolazi od 14 hiljada švicarskih krava koje svoje mlijeku daju isključivo za proizvodnju čokoladica Toblerone. Da se mlijeko u prahu bolje miješa s kakaom nego bilo koja tekućina, otkrio je prije više od 1000 godina Philippe Suchard, također Švicarac.

5. Skrivena silueta na omotu

Dizajn omota čokolade Toblerone imao je nekoliko izmjena. Davne 1908. nije izgledao kao danas. Tada je na omotu bio logo orla koji drži dvije zastave, Švicarske i grada Berna s planinama u pozadini.

Tek je 60-ih na omot dodana planina Matterhorn, a 2000. godine ona je pomaknuta na uzdužnu stranu pakiranja. Od tada planinski logo Toblerone uključuje i medvjeđu siluetu koja se nalazi i na grbu grada Berna. Medvjeda možda na prvu nećete primijetiti, ali zagledate li se pažljivo, vidjet ćete da se krije u planini s njuškom okrenutom prema riječi Toblerone.

6. Čokoladicu ste dosad vjerovatno jeli pogrešno

Toblerone se ne kida kao klasična čokoladica na način da se lomi prema dolje. Ovu poznatu švicarsku čokoladu najlakše ćete otkinuti ako sljubite vrhove piramide, odnosno ako prvi vrh piramide gurnete prema vrhu sljedeće u nizu.

7. 25 % čokoladica proda se u duty-free trgovinama

Toblerone je dostupan u više od 120 država širom svijeta, ali zanimljivo je da ga oko 25 posto ljudi kupuje u duty-free trgovinama na aerodromima. Upravo zato ta je čokoladica postala neizostavan dio putovanja, pa čak i poklon nakon putovanja.