Skrivene mogućnosti Androida koje će vas oduševiti

Skrivene mogućnosti Androida koje će vas oduševiti

slika (3)Koliko se god snalazili u ‘Postavkama’ na svom Androidu, uvijek postoji još neka mogućnost za koju niste znali ili koja je uvedena s posljednjim ažuriranjem sistema. A neke od tih mogućnosti su prav biseri.

Operativni sistem Android tokom posljednjih nekoliko godina uveliko se promijenio. Dobio je cijeli niz mogućnosti koje su olakšale korišćenje uređaja korisnicima. No isto je tako donio i brojne mogućnosti koje su ostale ‘skrivene’ prosječnim korisnicima.

Ukoliko ste raspoloženi za malo ‘kopanje’ po svom uređaju, mogli biste otkriti nekoliko zanimljivih mogućnosti koje bi vam mogle još više olakšati korišćenje vašeg Androida.

Geek.com je za vas pretražio Android i pronašao nekoliko veoma korisnih opcija za koje vjerovatno niste znali.

Direktan prenos datoteka preko WiFi-a

Korisnici Androida 4.0 dobili su mogućnost direktnog prebacivanja datoteka s jednog uređaja na drugi putem Beama. U verziji 4.1 dodana je podrška i za NFC. No nemaju svi uređaji NFC, ali zato imaju WiFi.

WiFi Direct omogućava uspostavljanje direktne veze između dva uređaja putem bežične veze, no za uspostavljanje same veze trebat će vam aplikacija poput ‘SuperBeama’ koju možete besplatno preuzeti s Google Playa.

Jednostavno odaberite datoteku koju želite podijeliti i u selektoru ‘Podijeli’ pronađite ‘SuperBeam’. Aplikacija će u nekoliko trenutaka izraditi QR kod koji je potrebno skenirati ‘SuperBeam Scannerom’ na uređaju na koji želite prebaciti datoteku.

Nakon toga, ‘SuperBeam’ će u nekoliko sekundi prebaciti bilo koju datoteku s jednog uređaja na drugi.

Odgodite zaključavanje

Svi već znaju da bi trebalo zaključavati ekran pametnog telefona ili tableta lozinkom, PIN-om ili uzorkom. No problem je što se ekran automatski gasi nakon određenog vremena nekorišćenja, što znači da korisnici moraju ponovno upisivati svoju lozinku da bi ga otključali.

Zbog toga korisnici često biraju jednostavne lozinke koje je lako upisati, ali i lako otkriti ukoliko neko neovlašćeno želi koristiti vaš uređaj.

Kako biste izbjegli stalno upisivanje lozinke za otključavanje, iskoristite odgodu zaključavanja ekrana koja se nudi u postavkama zaključavanja ekrana.

Prema fabričkim postavkama, kad pritisnete dugme za gašenje ekrana, automatski se ekran i zaključava. U postavkama možete taj period sami odrediti.

Podignete li ga na nekoliko minuta, moći ćete bez problema odložiti svoj uređaj i ugasiti ekran, a da prilikom ponovnog korišćenja unutar vremena odgode ne morate ponovno upisivati lozinku.

‘Prava’ tastatura na ekranu

Ova mogućnost i nije toliko iskoristiva na malim ekranima mobilnih telefona, ali na phabletima i tabletima mogla bi olakšati korišćenje brojnim korisnicima.

Naime, u Google Playu dostupna je ‘Jelly Bean Keyboard’ koja je u biti ‘prava’ tastatura na ekranu. Standardne tastature, zbog uštede mjesta, koriste jednu ‘tipku’ za nekoliko znakova, dok ‘Jelly Bean Keyboard’ omogućava ‘punu’ tipkovnicu.

Kako bi ju aktivirali, odaberite ‘Postavke unosa’ i potom ‘Postavke Googleove tastature’. Kliknite na ‘Napredno’ i pronađite ‘Napredne postavke’ te odaberite ‘Prilagođeni prikaz’ i jezik, a u padajućem selektoru prikaza odaberite ‘PC’.

Na kraju se vratite u glavne postavke tastature, pronađite ‘Jezik unosa’ i prebacite na ‘PC tastatura’.

Tipkanje e-mail poruka bit će puno lakše sa svim slovima na ekranu.

‘Zaključavanje’ podataka

Vlasnici uređaja s Androidom 4.0 i više imaju mogućnost dodatne zaštite svojih podataka na računaru putem enkripcije.

Zavisno o uređaju, opcija ‘enkripcije telefona/tableta’ nalazi se negdje u ‘Postavkama’.

Odlučite li se na ‘zaključavanje’ podataka, sistem će vas prvo zatražiti da odredite PIN. Taj ćete PIN ujedno morati koristiti prilikom svakog pokretanja uređaja.

Imajte na umu da će sam proces enkripcije trajati nešto duže prvi put. Uređaj će tokom cijelog tog vremena morati biti priključen na struju i nećete ga moći koristiti.

Ako se enkripcija u nekom trenutku prekine, možete izgubiti podatke ili dobiti potpuno neupotrebljiv uređaj. Stoga, vodite računa da ostavite uređaj na miru tokom tih sat-dva.

Izvor: tportal.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE