Skrivene prednosti banana: Mogu biti ključ dobre probave i zdravih crijeva

Skrivene prednosti banana: Mogu biti ključ dobre probave i zdravih crijeva

Pored brojnih zdravstvenih prednosti koje banane donose organizmu, nedavno istraživanje utvrdilo je da omiljeno voće može biti ključ zdravih crijeva i dobre probave.

Istraživanja pokazuju da banana pruža izvanredan broj nutritivnih prednosti počev od toga da sadrže antioksidanse koji mogu ojačati imunitet i smanjiti rizik od hroničnih bolesti, prema istraživanju objavljenom u Food Chemistry.

One također unapređuju san triptofanom i melatoninom, prema Journal of Medical and Allied Sciences. Banane sadrže i vlakna koja usporavaju probavu što vam pomaže da se duže osjećate sito, prema American Journal of Clinical Nutrition.

Nedavna studija dodaje još jednu zdravstvenu korist banana na gomilu: ključ zdravih crijeva.

Istraživači iz Australije su 2021. pregledali više od 50 prethodnih studija kako bi bolje razumjeli kako naša crijeva utječu na naše opće zdravlje. Njihova recenzija, objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology and Hepatology, otkriva važnost uravnoteženog mikrobioma.

“Mikrobiom crijeva su bakterije koje žive u našim crijevima. Smatra se da što je veća njihova raznolikost u našim crijevima, to je zdraviji mikrobiom crijeva”, kaže Dana Ellis Hunnes, autorica studije.

Probiotici su žive bakterije koje se nalaze u fermentiranoj hrani i suplementima. One su “dobre” bakterije unutar ove ravnoteže mikrobioma. Ove zdrave bakterije također unosimo hranom – i tu dolaze namirnice poput banana.

Banane su vrlo bogate vrstom vlakana koja se nazivaju rastvorljivim, a koja su vrsta prebiotika koji su zapravo hrana koju ove dobre crijevne bakterije koriste za obavljanje čitavog niza aktivnosti, igrajući važnu ulogu u funkcijama kao što su probava i regulacija imunološkog sistema.

Ako se dobre bakterije našeg crijevnog mikrobioma ne hrane prebioticima, umrijet će, stvarajući neravnotežu crijevnih bakterija poznatu kao disbioza.

Još jedna recenzija objavljena u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke ilustrovala je posljedice ove neravnoteže. Istraživanja su pokazala da disbioza može doprinijeti hroničnim stanjima kao što su upalne bolesti crijeva (IBS), gojaznost, dijabetes i rak.

Još jedna korist koju banane mogu donijeti vašoj probavi jeste smanjenje nadutosti. Ublažavajući upalu, rastvorljiva prebiotička vlakna voća mogu pomoći u ublažavanju zatvora – uobičajenog krivca neugodne nadutosti.

Visok nivo kalijuma u banani također pomaže vašim bubrezima da izbace višak vode i soli iz tijela, podstičući diuretski efekat koji smanjuje zadržavanje vode i nadimanje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica