Skrivene prednosti banana: Mogu biti ključ dobre probave i zdravih crijeva

Screenshot 1 109
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pored brojnih zdravstvenih prednosti koje banane donose organizmu, nedavno istraživanje utvrdilo je da omiljeno voće može biti ključ zdravih crijeva i dobre probave.

Istraživanja pokazuju da banana pruža izvanredan broj nutritivnih prednosti počev od toga da sadrže antioksidanse koji mogu ojačati imunitet i smanjiti rizik od hroničnih bolesti, prema istraživanju objavljenom u Food Chemistry.

One također unapređuju san triptofanom i melatoninom, prema Journal of Medical and Allied Sciences. Banane sadrže i vlakna koja usporavaju probavu što vam pomaže da se duže osjećate sito, prema American Journal of Clinical Nutrition.

ČITAJ JOŠ:  Okrenite drugu stranu: 8 ljetnih koraka za kvalitetniji život

Nedavna studija dodaje još jednu zdravstvenu korist banana na gomilu: ključ zdravih crijeva.

Istraživači iz Australije su 2021. pregledali više od 50 prethodnih studija kako bi bolje razumjeli kako naša crijeva utječu na naše opće zdravlje. Njihova recenzija, objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology and Hepatology, otkriva važnost uravnoteženog mikrobioma.

“Mikrobiom crijeva su bakterije koje žive u našim crijevima. Smatra se da što je veća njihova raznolikost u našim crijevima, to je zdraviji mikrobiom crijeva”, kaže Dana Ellis Hunnes, autorica studije.

Probiotici su žive bakterije koje se nalaze u fermentiranoj hrani i suplementima. One su “dobre” bakterije unutar ove ravnoteže mikrobioma. Ove zdrave bakterije također unosimo hranom – i tu dolaze namirnice poput banana.

ČITAJ JOŠ:  Pogledajte šta je snimio u plićaku na Jadranu: “Mislio sam da je morski pas” (VIDEO)

Banane su vrlo bogate vrstom vlakana koja se nazivaju rastvorljivim, a koja su vrsta prebiotika koji su zapravo hrana koju ove dobre crijevne bakterije koriste za obavljanje čitavog niza aktivnosti, igrajući važnu ulogu u funkcijama kao što su probava i regulacija imunološkog sistema.

Ako se dobre bakterije našeg crijevnog mikrobioma ne hrane prebioticima, umrijet će, stvarajući neravnotežu crijevnih bakterija poznatu kao disbioza.

Još jedna recenzija objavljena u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke ilustrovala je posljedice ove neravnoteže. Istraživanja su pokazala da disbioza može doprinijeti hroničnim stanjima kao što su upalne bolesti crijeva (IBS), gojaznost, dijabetes i rak.

ČITAJ JOŠ:  Ove markice mnogima su unijele nervozu: Znate li vi koji broj se traži?

Još jedna korist koju banane mogu donijeti vašoj probavi jeste smanjenje nadutosti. Ublažavajući upalu, rastvorljiva prebiotička vlakna voća mogu pomoći u ublažavanju zatvora – uobičajenog krivca neugodne nadutosti.

Visok nivo kalijuma u banani također pomaže vašim bubrezima da izbace višak vode i soli iz tijela, podstičući diuretski efekat koji smanjuje zadržavanje vode i nadimanje.

GODISNJICA
MARKETING