Portal 072info

Slaba zainteresiranost za osiguranje od poplava

Iako su prošlogodišnje poplave i klizišta, zabilježena u Bosni i Hercegovini, nanijele velike štete na imovinama građana i poduzeća, svijest o osiguranju istih nije se značajno poboljšala.

Zainteresiranih je, kažu u osiguravajućim društvima, neposredno nakon poplava bilo, no, nove se police nisu ugovorile. Ova premija osiguranja na razini BiH ipak se blago povećala, iz razloga što je u Republici Srpskoj rasla. S druge strane, u Federaciji BiH je bilježeno smanjenje premije.

Smanjila se premija

Najnoviji podaci Agencije za nadzor osiguranja FBiH (NADOS) tvrde da je premija osiguravajućih društava iz ovoga entiteta za osiguranje imovine od požara ukupno iznosila 20,7 milijuna maraka, dok je na kraju prosinca 2013. iznosila 20,9 milijuna maraka.

Osigurati se od poplava, kako nam objašnjava glasnogovornik Sarajevo-osiguranja, Ermin Čengić, većinom može preko dopunskog osiguranja od požara.

– Obično se uz ovu policu od osiguranja, ponudi i osiguranje za taj dodatni rizik, rizik od poplava. Na razini društava u Federaciji BiH, od 1. siječnja  do 31. prosinca 2014., visina premije osiguranja imovine nije se povećala, već se smanjila. Nažalost, svijest građana nije se posebno promijenila, odnosno poplave koje su se zbile nisu značajno povećale zanimanje za ovu vrstu osiguranja, rekao nam je Čengić.

Prema njegovim riječima, bilo je većeg zanimanja za ovu policu osiguranja u vremenskom razdoblju nakon poplava, no nije se bilježilo povećanje ugovaranja polica.

– Sarajevo-osiguranje je u 2014. ukupno isplatilo više od 30 milijuna maraka šteta svih vrsta osiguranja, rekao nam je Čengić dodavši da nema točan podatak o tomu koliko se od tog iznosa odnosi na imovinski dio. Objasnio nam je kako se, općenito, štete vezane za poplave, isplaćuju u ovisnosti o njezinoj veličini, odnosno manje se isplaćuju odmah, a veće štete nakon nekog dužeg razdoblja.

Poslodavci svjesniji

U Sarajevo-osiguranju su više imovinu osiguravali poslodavci nego fizičke osobe.

– Poslodavci su također i u najvećoj se mjeri obraćali sa zahtjevima za isplatu šteta, rekao je Čengić. On savjetuje onima koji žive u rizičnim područjima od poplava da se obrate u Sarajevo-osiguranje jer ovo osiguravajuće društvo ima pokrivenu paletu svih mogućih rizika koji su vezani za osiguranje imovine.

Podijelite članak