Sladić donosi prognozu: Temperature od 40 stepeni celzijusa su misaona imenica

sladic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Uzimajući u obzir da imamo dosta vlage u tlu, teško ćemo ovog ljeta moći očekivati dugotrajnije toplotne valove, prognozira Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog.

Gost emisije Špica na TV SA putem video linka bio je meteorolog Nedim Sladić te je prilikom svog javljanja donio prognozu vremena za Bosnu i Hercegovinu.

Kako kaže, vrijeme u mjesecu junu ove godine drastično se razlikuje od prošlogodišnjeg, kada su temperature u Mostaru dosezale i do 40 stepeni celzijusa. Sada, tvrdi Sladić, takve temperature su misaona imenica.

“Prema trenutnim pokazateljima, možemo govoriti da neke značajnije vrućine u narednom periodu neće biti. Ne govorimo dakle ni o temperaturama zraka koje idu iznad 30 stepeni celzijusa u Bosni, jedino gdje se mogu pojaviti je područje Hercegovine, ali ni tamo na nešto duže staze. O temperaturama zraka koje idu do 35 i iznad, za sad nema govora, a temperature zraka koje su bliže brojci 40 su poput misaone imenice”, pojasnio je Sladić i dodao:

“Sve do polovine juna nažalost ne možemo očekivati niti stabilizaciju vremena uslijed kruženja vlažnog i nestabilnog zraka nad jugom Evrope, a da ne spominjemo temperature iznad 30 stepeni koje su sada poput misaone imenice. Nažalost, ni sezonske prognoze ne upućuju na bolje stanje, a uzimajući u obzir da imamo dosta vlage u tlu, teško ćemo ovog ljeta moći očekivati dugotrajnije toplotne valove jer će svako zagrijavanje imati za posljedicu porast tačke rosišta i dalje isparavanje, suzbijajući pokušaj razvijanja polja visokog zračnog pritiska jer se energija neće moći trošiti na zagrijavanje podloge. Na osnovu prijašnjih uslova, signala sezonskih prognoza te analogija, usudio bih se reći da nam u velikoj mjeri slijedi pauza od ekstremno visokih temperatura zraka kao u protekla dva ljeta” – prognozira meteorolog Nedim Sladić.