Sladić otkriva očekuje li nas sunce u narednim danima

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Promjenjivo vrijeme u pogledu padavina nastavlja se tokom cijele sedmice. Osim što stalne vremenske promjene utječu na naš organizam i raspoloženje veliki su udarac i za naše poljoprivrednike, koji već osjete nesagledive gubitke.

Padavine uzrokuju  “infekcije” i u poljoprivredi. Obilne kiše koje svakodnevno padaju zadaju im ogroman udarac, jer voćari ne mogu adekvatno zaštiti svoje zasade, i štetočine su veliki problem.

“Štete su već evidentne i velike su štete, dosta onoga što je zasađeno je dosta propalo, a dosta su i poplave odnijele. Sad treba presijavati, a onda je i višak vlage u zemlji, pa je slabo klijanje, truhne. Ono što je jesenas zasađeno, napadaju bolesti generalno nimalo nije dobro stanje, katastrofalno je u poljoprivredi”, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.

No, uprkos nepovoljnim uslovima, slaboj prozvodnji, uvoznom lobiju te nezainteresiranosti nadležnih da se preventivno pomogne poljoprivrednicima – jer iste scene gledamo svake godine, proizvođači se trude da ostvare što bolji kvalitet proizvoda, jer samo takav kažu – može lako da pronađe kupca na tržištu. Zabrinjavajući je i podatak – da se u BiH milion hektara zemlje koja se obrađivala prije rata, više ne obrađuje. U BiH lagano gasimo proizvodnju po proizvodnju.

U međuvremenu se nastavljaju vremenske oscilacije. Najmanje narednih sedam dana nestabilno i promjenjivo vrijeme, s pljuskovima.

“To ne znači da neće biti sunca, ali ne u onolikoj mjeri u kojoj bi sada svi priželjkivali. Ne govorimo o trajanju sunca preko deset sati tokom dana jer će tokom dana zahvaljujući energiji ali i vlažnom tlu kao i povećanoj tački rosišta biti definitvno jačih razmjera oblaka sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom tokom narednih, pa najmanje sedam, dana”, kaže meteorolog Nedim Sladić.

Organizam reaguje na nagle promjene, pa ovakvo vrijeme ozbiljno utječe i na zdravlje.

“U protekla 24 sata, mi smo imali negdje oko 360 pacijenata. Najčešće su to naši hronični pacijenti – pacijenti koji imaju odavno problem, najčešće kardiovaskularni, pacijenti sa respiratornim tegobama, jer ova visoka vlažnost i vremenska osilacija temperatura, najčešće na njih utjrču. Najviše i najčešće jer nisu isti krvni sudovi njihovi i momka pacijenta od 20 godina”, kaže dr. Mirsad  Hošić, specijalista urgentne medicine.

Doktor Hošić pacijentima preporučuje svakako da redovno piju svoju terapiju, umjerenu šetnju, ali i svakodnevan rad na imunitetu.

N1