Portal 072info

Slatki pelin uskoro će dobiti na cijeni, da li je biljka koja liječi COVID-19?

20201011 2 44777233 58806572 Web
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Lijek protiv korone postoji u Hercegovini“, rečenica je koja je nedavno odjeknula u bosanskohercegovačkom medijskom prostoru i makar donekle probudila nadu građana da će uskoro imati lijek na dohvat ruke. Riječ je o biljci slatki pelin, koja se rijetko uzgaja na tlu Bosne i Hercegovine, ali također i uspijeva u podneblju kakvo je tamo gdje živi i privređuje Petar Mihić. Radi se o općini Ljubinje, u kojoj već osam godina ovaj skromni mladić između ostalog uzgaja i rijetku biljku.

“Prije osam godina sam se opredijelio za slatki pelin, nakon što su ljudi oko mene počeli da uzgajaju smilje i druge kulture. Odlučio sam ustvari da radim nešto posebno, i tako je sve započelo. Proteklih osam godina bilo je teško. Ništa se nije prodavalo, a tek tokom dvije posljednje godine došlo je do prodaje“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Mihić.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ne tako davno do Mihića, koji inače značajan dio vremena provodi u Mostaru gdje je zaposlen, došla je vijest kako upravo slatki pelin može biti lijek za COVID 19. I sam je u početku bio skeptičan, da bi se potom i kod njega probudila nada, te u slučaju da biljka postane najtraženija i ideja o proširenju kapaciteta.

“Saznao sam to u petom mjesecu ove godine. U Njemačkoj su neki instituti tad počeli da istražuju pelin, a u šestom mjesecu objavili su da se na tome malo više radi. Nisam kao uzgajivač imao direktne kontakte sa institutom, ali sa nekim profesorima jesam“, dodaje Mihić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Očekuje da će slatki pelin bez obzira da li se ispostavio kao ključ za COVID 19 ili ne, imati budućnost, te da će u narednim godinama i za njega lično biti više posla i zarade.

“Vjerujem da biljka ima budućnost. Vidjet ćemo šta će pokazati istraživanja i instituti. Kod mene postoje kapaciteti za proširenje“, istakao je Mihić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Savremena medicina sa mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u liječenju COVID-a 19 upoznala se početkom pandemije. Stanovništvo Hercegovine u prošlosti je konzumiralo čaj od slatkog pelina koji je imao i određene pozitivne efekte u svim fazama infekcije COVID-19. Zbog toga stručnjaci smatraju da bi bilo itekako korisno provesti dodatne prospektivne studije po ovom pitanju. Dio ove biljke u Aziji se upotrebljava za liječenje malarije, a stanovništvo na ovom dijelu planete redovno koristi njezina ljekovita svojstva.

Podijelite članak
  • 12
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6