20 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Ministarstvo zdravstva Hrvatske kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima, nakon što je prije nekoliko dana 13-godišnji dječak preminuo nakon konzumiranja veće ovog pića.

Ministar zdravstva Vili Beroš je, kako saznaje Index, pokrenuo je osnivanje radne grupe u svrhu zabrane konzumacije energetskih pića maloljetnicama, te druga zakonska ograničenja kojima bi se smanjila dostupnost energetskih pića maloljetnicima.

Beroševo pismo adresirano je na pet ministarstva, a od ministara Tomislava Ćorića, Nine Obuljen Koršinek, Zdravka Marića, Marije Vučković i Radovana Fucsja traži se da žurno imenuju svoje predstavnike svojih ministarstava u radnu grupu.

Iz Hrvatskog javnog zavoda očitovali su se kako je nužan daljni iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima. Podsjetili su kako nedavni smrtni ishod 13-godišnjeg dječaka u KBC-u Zagreb liječnici koji su liječili dječaka povezuju s kardiomiopatijom i prekomjernom konzumacijom energetskih pića.

Sada traže načine kako smanjiti dostupnost energetskih pića maloljetnicima, a sve će usuglašavati radna grupa čije se formiranje očekuje uskoro, kao i samu zabranu energetskih napitaka za maloljetnike.