1636391607 2021 11 05T154105Z 58373965 RC2FOQ9S8V8V RTRMADP 3 BOSNIA FLOODS 750x419 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 13, 2021 @ 6:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Iz poplava 2014. slabo smo naučili. Strategije su postojale, ali mnoge nisu realizovane. Samo što se vrijeme stabiliziralo, spasilo nas je od veće katastrofe. Ipak, oni koji su stradali u ovim poplava za sve krive nadležne koji, kažu, rade tek kada se desi katastrofa.

NER FIT

“Moramo malo gledati i u onoga ko nama komanduje, a to je Bog. I zato nam je ovo sve priredio, vjerovatno smo i zaslužili nekim dijelom”, izjava je ovo Radovana Viškovića, premijera RS o situaciji nastaloj uslijed poplava.

Riječ je o više djela, neki od njih su ljudski nemar i neadekvatno djelovanje, toga svakako ima. Iako je 2014., nakon velikih poplava najavljivano da će se uraditi nasipi i korita rijeka, posljednje poplave koje su se desile pokazale su da je malo toga urađeno. Oni koji su pretrpjeli poplave, pišu nam kako se korito rijeka čisti i nasipi postavljaju, tek kada dođe do katastrofe.

“Potrebno je da priroda reaguje kako bi radili svoj posao nakon štete koju su prouzrokovali, nakon klizišta koje se otisnulo i oštetilo branu, nakon otvaranja nasipa zbog radova koji su zatvorili tek nakon poplave, a ne održavanjem korita rijeka. Sada čiste korito prepuno granja, smeća, kamenja, sada kada su nam štetu donijeli svojim nemarom i bezobrazlukom”, pišu nam građani.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ljudski nemar je evidentan kada se dogode poplave, što scene u BiH ovih dana i pokazuju. Međutim, građani, a posebno građani naselja Otes zamjeraju zvaničnicima i nadležnima to što se nikada nisu rješila korita rijeka i da se uvijek kasno reaguje, a nasipi prave nakon samih poplava. Korita rijeka moraju biti proširena kako se ne bi dešavale poplave, kao što je bila ova prije nekoliko dana.

Nemari nadležnih su vidiljivi. Nasipi koji su postavljeni nakon poplava, nisu završeni. Usko grlo na rijekama nije sanirano. Čak su upozorenja Agencije za vodno područje slivova rijeke Save na moguće poplave stigle nekoliko dana prije.

“Analizirajući navedene izvore podataka, prognozirano je povećanje vodostaja na gotovo svim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH (sliv Une i Sane, sliv Vrbasa, sliv Bosne, sliv Drine i neposredni sliv rijeke Save). Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka sliva rijeke Une, Sane, Vrbasa, Bosne, Spreče i Drine”, pisali su iz Agencije za vodno područje slivova rijeke Save.

No, napravio se samo jedan nasip i to nakon poplave. Nadležnosti su najveći problem.

“Različiti su nivoi, različite su nadležnosti službi. Imamo neke nadležnosti Federacije, neke kantona, neke općine, neke grada itd. Ovom problemu se treba studiozno pristupiti, kako bi se izbjegle ovakve situacije”, konstatovao je Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

I dok svako svakoga pozove, dobijemo slike koje su nas zatekle prethodnih dana. I nije samo nadležnost problem, već i novac. Nema ga.

“Za ovih prethodnih godina do danas u KS uloženo je preko 14 miliona KM. To nije dovoljno. Bilo bi mi drago da možemo što više uložiti, ali nemamo veliki dio sredstava”, rekao je Sejad Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save, tokom gostovanja na N1.

Na upit novinarke kako je moguće da nemaju dovoljno sredstava, odgovara “kako da imamo kad za održavanje informacionog sistema voda mene košta pola miliona KM”.

O nemaru građana

Stručnjaci smatraju kako u BiH postoji odsustvo percepcije, vezano za aspekt prostornog planiranja, ali i komunikacije među nadležnima. Lokalne zajednice najviše trpe. Nemar jeste kod građana, ali i nadležnih. Sječa šume je neplanska, jedan je od glavnih uzročnika poplava.

“Takve naše aktivnosti vidljive su kroz materijalne štete koje se sada prave upravo zbog nedostatka razvijene vegetacije, ono što zovemo šume prve kategorije, u odnosu na izdanačke šume koje nemaju takvu funkciju, kao što su imale kada su u pitanju šume koje su tu egzistirale, odnosno postojale u ranijem periodu”, pojasnio je Nusret Drešković, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo.

I kada se podvuče crta, pokaže građanski nemar, nemar države, slike kojima smo svjedočili prethodnih dana su naša realnost.

LIDER