Sljedeće godine u ovom bh. gradu počinje proizvodnja dijelova za električne aute i bicikle

Screenshot 4 28
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon pregovora koji su trajali duže od godinu na području općine Prozor – Rama dogovorena je izgradnja pogona za proizvodnju električnih bicikala i dijelova za automobile za njemačko tržište.

Kako je za Klix.ba potvrdio načelnik Općine Prozor – Rama Jozo Ivančević, nedavno su potpisali i sporazum s njemačkom kompanijom GS HOLDING GmbH Regensburg, kojim su se obavezali na zajedničke napore kako bi se što prije otvorio pogon u kojem će se proizvoditi metalni dijelovi za njemačko tržište. U to su uključeni i dijelovi za električne bicikle i električna vozila.

“Ova firma ima tržište i potrebu za povećanjem proizvodnje, a mi u Prozor – Rami imamo potrebu za radnim mjestima baš u metalskoj branši. Poslovni plan investitora je u završnoj fazi, mislim da će vrijednost investicije biti puno veća od ranije najavljenih sedam miliona KM, jer je investitor najavio unos najnovijih tehnologija u ovu tvornicu, robotskih ruku, nove generacije CNC mašina i slično. Općina je spremna dati i finansijsku i organizacijsku podršku jer nam je stalo da imamo jedan takav pogon u našoj općini”, istakao je Ivančević.

Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor - Rama
Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor – Rama

Pripreme za realizaciju ove investicije su počele, a planirano je korištenje jedne postojeće hale veličine 2.000 kvadratnih metara te izgradnja nove hale.

“Početak rada planiramo u prvoj polovini sljedeće godine, kada se završi adaptacija i opremanje postojećeg prostora. Treba imati na umu da se evropska industrija sve više odmiče od ovisnosti o Kini i da imamo sve veću potražnju evropskih kompanija za metalnim proizvodima”, poručio je Ivančević.

Kako je najavio, u prvoj polovini 2022. godine trebalo bi biti zaposleno oko 40 radnika, a u roku od dvije godine će ih biti najmanje stotinu, ali Ivančević smatra kako to nije konačan broj, te da će se firma razvijati i povećavati obim proizvodnje i broj uposlenih.

GODISNJICA
MARKETING