Portal 072info

Slovenci podržavaju mjere, podijeljeni oko nošenja maski – anketa

slovenija granica afp
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Intenziviranje epidemije koronavirusa u Sloveniji povećalo je javnu potporu mjerama zaštite koje su donijeli vlada i epidemiolozi, a javnost je najviše podijeljena glede nošenja maski na otvorenom, slijedi iz ankete koju je u utorak objavila agencija Valicon.

Vlada je zbog intenziteta drugog vala epidemije među ostalim nedavno uvela zabranu kretanja izvan područja općina boravišta te “policijski sat” sa zabranom napuštanja kuće ili stana u noćnim satima, čime su dosadašnje restrikcije jako zaoštrene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

 No, na pitanje smatraju li općenito do sada donesene mjere adekvatnima pozitivno je ovih dana, u istraživanju Valicona, odgovorilo 28 posto ispitanika, dok ih “djelomično adekvatnima, a djelomično neadekvatnima”, ocjenjuje njih 45 posto. 

Sredinom prošlog mjeseca, kad sadašnje zatvaranje s najrestriktivnijim mjerama još nije bilo na snazi, vladine je mjere u anketi iste agencije podržavalo samo 23 posto ispitanih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema novom ispitivanju, javnost je naklonjena zabrani javnih priredbi i okupljanja, vjenčanja i vjerskih obreda, što podržava 66 posto ispitanika. Većinsku potporu uživa i odluka o zatvaranju kulturnih, obrazovnih i sportskih ustanova i lokala, te ograničenje okupljanja na šest osoba, a odluku o zatvaranju učionica podržava ih 51 posto, prenosi Hina.

Policijski sat u noćnim satima odobrava 47 posto ispitanika, dok najmanje potpore ima “zaključavanje” u općine jer to adekvatnom mjerom drži 30 posto ispitanih, a neprihvatljivim i pretjeranim potezom vlasti 50 posto, te je tako riječ o najnepopularnijoj mjeri među stanovništvom Slovenije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S druge strane, najviše podijeljenosti i kontroverzi je oko obveznog nošenja maski jer 41 posto anketiranih navodi da je to odgovarajuća mjera, 41 posto se izjašnjava suprotno, dok su ostali neopredijeljeni.

Na pitanje poznaju li nekog iz svoje okoline tko se zarazio koronavirusom potvrdno je odgovorio svaki peti sudionik ankete, skoro dvostruko više nego u zadnjem ispitivanju sredinom listopada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME