Portal 072info

Slovencima će prve vakcice biti dostupne i prije Nove godine

Screenshot 6 656
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Sloveniji bi prve količine vakcine protiv virusa korona mogle biti dostupne krajem decembra, rekla je danas Doroteja Novak Gosarič iz Direktorata za zaštitu zdravlja u slovenačkom Ministarstvu zdravlja. Ona je navela da je preduslov za to da proizvođači dobiju regulatorne dozvole za promet vakcina početkom idućeg mjeseca.

Gosaričeva je pojasnila da je riječ o vakcinama najperspektivnijih proizvođača sa kojima je za sve članice EU pregovarala Evropska komisija.

“Vakcine će za građane biti besplatne u smislu da će troškove pokriti državni budžet. Vakcinacija neće biti zakonski obavezujuća, ali će vlada povesti intenzivnu kampanju pružanja pravih informacija o potrebi vakcinisanja”, rekla je Gosaričeva na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je akcijom na nivou EU postignut najbolji rezultat u pregovorima sa najperspektivnijim proizvođačima, kao i najbolje cijene, te da su dogovorene nacionalne kvote u okviru kojih će članice dobijati količine koje im pripadaju prema broju stanovnika.

“Vakcine različitih proizvođača sa kojima se dogovarala Evropska komisija u zemlje članice EU će dolaziti istovremeno i proporcionalno prema nacionalnim kvotama”, rekla je Gosaričeva.

Ona je dodala da će u Sloveniji najprije biti vakcinisane takozvane ranjive grupe, poput štićenika u domovima za starije i u socijalnim ustanovama, zaposleni u zdravstvu, ali i osobe iz grupa koje su važne za normalno funkcionisanje države.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Srna

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Slovenija jedina zemlja u Evropi s potpunom zabranom dronova

Portal 072info

Slovenija: Stanje pacijenta zaraženog koronom se poboljšalo nakon tretmana krvnom plazmom

Portal 072info

Slovenska vlada za 30 dana produžila stanje epidemije

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME