Slovenija danas o ublažavanju mjera zbog COVID-19

slovenija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Sloveniji je potvrđeno više od 7.100 novih infekcije koronavirusom, a danas će se razgovarati i o ublažavanju mjera uvedenih zbog koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navodi Nacionalni institut za javno zdravstvo (NIJZ) u ponedjeljak su potvrđene 7.122 nove infekcije koronavirusom nakon 2.853 PCR testa i 109.352 brza testa na antigen.

U odnosu na prošli ponedjeljak, potvrđeno je 4.038 manje zaraženih.

Prema najavama, ministar zdravlja Janez Poklukar na Brdu kod Kranja konsultovaće 34 stručnjaka iz oblasti zdravstva i drugih struka. Pored članova ekspertske grupe, na konferenciji će učestvovati i epidemiolozi, mikrobiolozi, infektolozi, predstavnici bolnica i domova zdravlja, porodični ljekari, pedijatri i drugi stručnjaci koji su pomagali savjetima i uputstvima tokom epidemije COVID-19.

Prema informacijama, učesnici konsultacija razgovaraće, između ostalog, o mogućnostima postepenog ukidanja PCT uslova, kao i o mogućnosti potpunog ukidanja karantene u slučaju rizičnih kontakta sa osobom zaraženom korona virusom. Nekoliko izuzetaka od karantina već postoji.

Bitno će biti i postavljanje termina popuštanja ili postavljanje uslova za ukidanje mjera – ranije je, na primjer, kriterij bila popunjenost jedinica intenzivne njege.