Portal 072info

Slovenija otvorila škole samo za djecu s posebnim potrebama

Screenshot 4 1200
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon više od dva mjeseca nastave na daljinu, u Sloveniji su danas otvorene prve učionice, ali samo za učenike s kojima se radi po programu prilagođenom djeci s posebnim potrebama, dok je otvaranje ostalih škola i dalje neizvjesno. Vjeruje se da je ovako ranom otvaranju škola doprinijela nedavna odluka slovenskog ustavnog suda da se djeca s posebnim potrebama vrate u klupe i obrazovni proces što prije, jer se nastava s njima nikako neće moći nadoknaditi kao možda kod drugih učenika.

Svi ostali učenici te djeca iz vrtića morat će čekati još barem sedam dana da se vrate u klupe, ovisno o epidemiološkoj situaciji koja se mora poboljšati.

Sadašnji broj dnevnih novih zaraza i stanje u bolnicama ne ispunjavaju uslove za ponovni početak obrazovnog procesa u slovenskim školama, a koje je prije više od mjesec dana odredila vlada Janeza Janše.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravstva Slovenije Marija Magajne kazala je da će o uslovima za otvaranje škola raspravljati ove sedmice, nakon što se bude vidjelo kako je na incidenciju zaraza u Sloveniji utjecalo privremeno ublažavanje mjera i restrikcija kretanja, a koje je vrijedilo tijekom božićnih praznika i proslave Nove godine.

U međuvremenu je potrebno obaviti i masovno testiranje antigenskim testovima zaposlenih u školama, što je uslov za ponovni početak nastave i povratka učenika u klupe.

Planom Vlade Slovenije određeno je da se u razrede najprije vrate učenici prva tri razreda osnovnih škola, te da se ponovo otvore i vrtići, dok bi se ostali nivoi sistema obrazovanja kasnije uključili u puni pogon.

Nezadovoljstvo direktora škola, roditelja, ali i stručnjaka iz pedagogije i didaktike izazvala je ovih dana izjava ministrice obrazovanja Simone Kustec da se online nastava u Sloveniji odvijala odlično i bolje nego u drugim zemljama.

Stručnjaci navode da će djecu biti teško “probuditi” iz mentalnog stanja u kojemu su sada i naviknuti na stari režim učenja, te da njihovo ponovno uključivanje u živi obrazovni proces i sve aktivnosti u školi treba izvesti što prije.

“Očekujemo da ćemo vladinu uredbu u vezi s budućom nastavom dobiti najkasnije do sutra (srijeda), kako bismo mogli izvesti testiranje osoblja na koronavirus”, kazao je Gregor Pečan, jedan od voditelja udruženje direktora slovenskih škola, prenosi Hina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Slovenski policajci počinju štrajk koji bi mogao napraviti problem na granici

Portal 072info

Slovenija od subote ponovo priznaje PCR testove iz BiH

Portal 072info

Žena iz staračkog doma preminula nakon vakcinacije, imala i druge bolesti

072INFO PORTAL
REKLAMA
KRAJ REKLAME