Slovenija podržala pismo 12 članica EU-a o finansiranju ograda na granicama

ograda granica
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs podržao je u petak poziv 12 članica EU-a da se europskim sredstvima finansira postavljanje ograda i žica na vanjskim granicama Unije, premda Slovenija nije među potpisnicama njihovog pisma EK.

Slovenija u ovom semestru predsjedava Vijećem EU-a, a od predsjedavajuće članice se očekuje da se ne pridružuje pojedinim inicijativama za svog mandata nego da djeluje u pravcu postizanja kompromisnog rješenja.

No, slovenski ministar na sastanku u Luxembourgu je kazao da Slovenija podržava to pismo.

ČITAJ JOŠ:  Drama na liniji Sarajevo - Dortmund: Krenuli u 6 jutros, tek stigli do Slovenije, putnici promrzli, izmoreni...

“Prijedlog potpisanih 12 članica Slovenija podržava”, kazao je Hojs na konferenciji za novinare u Luxembourgu nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova, javila je Hina.

Dodao je da Ljubljana podržava zahtjev 12 država da se ograde finansiraju europskim sredstvima, premda Slovenija tu nema finansijskog interesa jer nema vanjske granice EU-a nego je njena granica prema Hrvatskoj vanjska granica Schengena.

Ministri unutarnjih poslova Litvanije, Austrije, Bugarske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Grčke, Mađarske, Latvije, Poljske i Slovačke uputili su pismo Europskoj komisiji u kojem kažu da je “podizanje fizičkih barijera učinkovita mjera zaštite granica koja služi interesima čitave EU, ne samo zemalja na prvoj liniji”.

ČITAJ JOŠ:  Slovenci ne odustaju od bicikla: Voza ga i po snijegu

Oni kao legitimnu mjeru zaštite granice također predlažu da se podizanje protumigrantskih zapreka “dodatno i adekvatno” finansira iz europskog budžeta.

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kazala je kako može razumjeti da neke države na granicama postavljaju ograde, ali se protivi tome da bi se to činilo uz pomoć zajedničkih europskih sredstava, dok problem migracija treba rješavati u paketu o azilu i migracijskoj politici EU-a.

Hojs je rekao da se ne slaže s ocjenama europske povjerenice za unutarnje poslove.

ČITAJ JOŠ:  Firma NAB d.o.o. iz Slovenije potražuje veći broj radnika 

On je također podsjetio da je Slovenija 2015. i 2016. godine većinu svoje granice prema Hrvatskoj zaštitila protumigrantskim barijerama, te dodao da će se s gradnjom ograde nastaviti.

GODISNJICA
MARKETING