AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Slovenija na granici s Hrvatskom planira uskoro uspostaviti zajedničke mješovite policijske patrole za kontrolu ilegalnih migracija, u kojima će, uz slovenske policajce, biti i policijski službenici više drugih država članica Europske unije, objavljeno je u srijedu nakon sjednice vlade Janeza Janše.

Bilateralne memorandume o formiranju takvih patrola s više država članica Unije, čija se imena ne navode, trebali bi potpisati ministri ili ravnatelji policija, a odnosili bi se na “zajedničke patrole i druge zajedničke oblike djelovanja za kontrolu ilegalnih migracija”, navela je slovenska vlada u saopćenju.

Kako tim povodom navodi ministarstvo unutarnjih poslova, migracijski pritisak na području Sredozemlja i u regiji zapadnog Balkana ne popušta uprkos naporima slovenske policije i njenom djelovanju na granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica Šengena.

Slovenija se tako opet našla pred migracijskim pritiskom i nezakonitim prijelazima državne granice, što će biti velik izazov, zbog čega, kako se navodi, planira formiranje takvih zajedničkih patrola koje će voditi pripadnici slovenske policije.