Portal 072info

Sloveniju brine rast hospitalizacija i manjak medicinskog kadra

ljecnici bolnica
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slovenski premijer Janez Janša priznao je u ponedjeljak da brine za funkcioniranje zdravstvenog sustava ako se nastavi sadašnji trend rasta hospitalizacija zbog Covida-19 , ali  je ustvrdio da njegova vlada čini sve kako u sadašnjem drugom valu epidemije ne dođe do “zatvaranja” zdravstvenog sustava za druge pacijente koji trebaju pomoć.

Janša je, odgovarajući u parlamentu na kritike oporbe, negirao tvrdnje da se njegova vlada nije pobrinula da se zdravstvo pripremi na jesenski drugi val epidemija te da sada dolazi do “masovnog zastoja” u zdravstvu, s još dužim vremenom čekanja na operacije i kasnim otkrivanjem zloćudnih bolesti, pri čemu, po riječima jedne zastupnice, “pacijenti umiru” jer ne mogu do liječnika, prenosi Hina.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Janša je kazao da se nada kako neće doći do zatvaranja zdravstvenog sustava za ostale pacijente zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom, da je upravo zato važno da se svi drže epidemioloških pravila, a kao glavni problem za dugotrajno rješenje pitanja zdravstva naveo pomanjkanje kadra.

Nije glavni problem u financijskim sredstvima, ustvrdio je Janša, dodavši da je vlada ove godine već izdvojila za zdravstvo dodatnih 210 milijuna eura i pokušava reorganizirati bolnice koje sada, za razlku od situacije sredinom ožujka, imaju dovoljno zaštitne opreme i respiratora. Glavni je problem, kako ističe, nedostatak medicinskih ekipa i stručnih  kadrova potrebnih za zdravstvo i domove za starije.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

U nekoliko zadnjih mjeseci u Austriju i druge države iz Slovenije je otišlo nekoliko stotina stručnjaka, liječnika i medicinskih sestara, kazao je slovenski premijer navodeći da njegova vlada u dogovoru sa socijalnim partnerima dogovara novi paket pomoći zdravstvu, ali predlaže i isključenje visokoobrazovnih stručnih kadrova u zdravstvu iz sustava javnih plaća, kako bi ih se moglo adekvatno nagraditi te ne bi odlazili u sredine u kojima su bolje plaćeni.

Broj hospitaliziranih zbog Covida-19 u Sloveniji je zadnjih tjedana u velikom porastu, pa je u covid-bolnicama trenutno 70 pacijenata, a od toga ih se 14 nalazi na intenzivnim odjelima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Na ljubljanskoj Infektivnoj klinici, gdje je stanje najteže, trenutno se liječe 42 bolesnika, od kojih je osam na intenzivnoj njezi, a među njima je na respiratoru i jedan s 47-ogodišnji pacijent.

Bojimo se da ćemo uskoro imati više hospitaliziranih nego što je to bio slučaj u prvom epidemijskom valu, kazao je u ponedjeljak novinarima šef odjela intenzivne terapije dr. Matjaž Jereb.

Imamo plan kako u idućem razdoblju povećavati broj kreveta na intenzivnom odjelu, no to ne može teći u nedogled. No glavni problem nisu postelje nego, medicinski kadar, dodao je Jereb.

Agencije


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

U Sloveniji više od 1.100 zaraženih, Janša pozvao građane da se uozbilje

072info.com

Slovenija uvela zabranu kretanja od 21 do 6 sati zbog epidemije

072info.com

Slovenija uvela vanredno stanje, moguć i policijski sat

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6