Sluti li Tegeltija rat u BiH? / “Političko Sarajevo” nikako da nauči lekciju, opet se uzdaju u strance, kao i Izetbegović koji je 90-tih “žrtvovao mir”

Screenshot 1 76

Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, oglasio se na svom Twitter nalogu gdje je komentarisao aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji.

Po uzoru na svog šefa, Tegeltija također burno reaguje na svaki pokušaj ili želju međunarodnih predstavnika da riješe krizu u Bosni i Hercegovini.

Sankcijama, prema Tegeltijnom mišljenju, ne mogu postići ništa. On insistira na priči o dogovoru tri naroda unutar Bosne i Hercegovine.

Prisjetio se 90-tih godina i političkog djelovanja Alije Izetbegovića, te je podvukao paralelu sa današnjom krizom u kojoj se nalazi BiH.

– Izetbegović je, uzdajući se u strance, 90-ih žrtvovao mir. I stvarno, bijahu sankcije i udari NATO-a, ali na terenu nisu ginuli stranci, nego ljudi iz BIH. Ipak, i uz to Srbi na kraju izboriše RS, a BIH dobi manje nego što bi da Sarajevo nije žrtvovalo mir. Danas se Sarajevo opet uzda u strance, rekao je Tegeltija.

Ističe kako “sankcije samo čine stvari gorim po Bosnu i Hercegovinu”.

– Neke lekcije Sarajevo nikako da nauči. Državu moraš praviti iznutra u dogovoru sa Srbima i Hrvatima. U konfliktu, sankcije pa i vojne intervencije ne znače da će neko sa zapada ginuti za ciljeve političkog Sarajeva. Da, mogu sankcionisati, ali sankcije samo čine stvari gorim po BIH, zaključio je on.

S obzirom na poređenje politika, kako Tegeltija kaže “političkog Sarajeva”, sa početka devedesetih godina prošlog stoljeća i ove današnje, ostaje nejasno da li je bivši predsjednik VSTV-a aludirao na mogućnost izbijanja novog oružanog sukoba kao “posljedicu vjerovanja strancima”?

 

IZVOROslobođenje
Prethodni članakZdrav ručak: Pastrmka s limunom
Sljedeći članakProcurio prijedlog zaključaka HNS-a: “Treći entitet” ako ne bude dogovora o izbornom zakonu