Screenshot 4 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Službenik Vlade Brčko distrikta 50-godišnji V.B. završio je u pritvoru zbog sumnje da počinio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi u vezi s obavljanjem službene dužnosti. Njega je policija uhapsila prilikom uzimanja mita.

FIXGEHALT

Jednomjesečni pritvor službeniku Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zaposlenom na poslovima čuvara šuma, određen je zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Naime, Tužilaštvo distrikta otvorilo je istragu protiv V.B. zbog sumnje da je tokom ove godine u više navrata od osoba koje se bave prodajom drvnih sortimenata zahtijevao novac da bi obavio službene dužnosti.

“Sumnja sa da je od većeg broja osoba tražio novac uz zahtjev da posreduje u prodaji, a ako to ne bi prihvatili, odbijao je da izađe na mjesto događaja radi sačinjavanja dokumentacije o otpremi, te im prijetio obustavom sječe šume. On je prije dva dana lišen slobode u mjestu Brka kod Brčkog kada je, da bi izvršio premjeravanje i otpremu posječenih drvnih sortimenata, od B.M. primio traženi novčani iznos od 600 KM”, navedeno je iz brčanskog tužilaštva.

LIDER

Nakon što je jučer predat postupajućem tužiocu, V.B. je ispitan u svojstvu osumnjičenog, a zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, tužilaštvo je predložilo sudu da mu odredi pritvor.

Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca. Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacionom sudu distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje.

Tužilaštvo i Policija distrikta s druge strane intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za produženo krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina.