Smailbegović: Dovoljan je jedan papir za dolazak stranih radnika, a ne 26 koliko ih se traži u BiH

files cache smailbegovic1105 620x300 1
Podijelite vijest

Udruženje poslodavaca Federacije BiH insistirat će u narednom periodu na liberalizaciji uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Udruženja poslodavca FBiH Adnan Smailbegović pojasnio je za Faktor šta znači liberizacija uvoza stranih radnika.

– Procedure za uvoz radnika u Bosnu i Hercegovinu su jezive. Tako da je uvoz potrebnih radnika skoro pa nemoguć! Za uvoz radnika država traži oko 26 dokumenata i svaki dokument mora prevesti sudski tumač, zatim nostrificirane diplome i tako dalje. Svi su u BiH uključeni da strani radnici dobiju radnu dozvolu od kantona, preko entiteta do države. Uz to su određene i kvote uvoza stranih radnika koje su simbolične i na državnom novou iznose 1.360 radnika – ističe Smailbegović.

ČITAJ JOŠ:  Pala na radnom mjestu i slomila rebro, pa ostala bez posla: Optužuje poslodavca da je nezakonito dobila otkaz, on joj oštro odgovorio

Samo Hrvatska, upoređuje Smailbegović, ima uvoznu kvotu od 75 hiljada radnika.

– Udruženje poslodavaca traži od države BiH da se procedura uvoza stranih radnika pojednostavi i ubrza. To znači ukidanje kovata za uvoz radnika na državnom nivou. Predlažemo da isto uradimo kao i Hrvatska u kojoj se proglase zanimanja koja su deficitarna i za ta zanimanja ne treba nikakva saglasnost. Agencije koje dovode radnike prijave ih u MUP zbog evidencije i ostalo što je potrebnoi i za dvadesetak dana budu gotovi papiri ti radnici počnu raditi. Sada se čeka po godinu da se završe papiri i ko će čekati toliko vremena – kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

ČITAJ JOŠ:  U potrazi za radnicima Njemačka uvodi nova pravila za više useljavanja

Smailbegović kaže da bi se radnici uvozili iz Indije, Pakistana, Bangladeša, Nepala, Filipina, Indonezije…

– Trebat će vremena da se razradi način uvoza stranih radnika. Problem je što se zbog nedostatka radne snage zaustavlja ekonomija u BiH i zato moramo što prije uvesti radnike iz inostranstva. Najviše nam nedostaje građevinaca, a zatim radnika u industriji gdje je teško raditi, jer naši ljudi sve manje žele da rade u “teškoj industriji”. Treba nam vozača, radnika u ugostiteljskom sektoru, kuhari, konobari, spremačice – zaključuje Smailbegović.

ČITAJ JOŠ:  Mladi ne odlaze u druge zemlje zato što je tamo dobro, već zato što je u BiH loše

Faktor.ba