Portal 072info

Smanjen broj učenika u FBiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada FBiH usvojila je danas Informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2014/15. godini. Naime, prema analiza kretanja ukupnog broja učenika osnovnih škola u Federaciji BiH za period školska 2010/11 – 2014/15. godina primjetno je kontinuirano smanjenje broja učenika osnovnih škola.

Prema zbirnim podacima za Federaciju BiH broj učenika u osnovnim školama u petogodišnjem periodu je smanjen za 30.909 učenika ili 13,84 posto. Ovo smanjenje je evidentno u svim kantonima, a procentualno iskazano najizraženije je u Posavskom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao razlozi smanjenja broja učenika u osnovnim školama navedeni su pad nataliteta, povećanje broja djeca koja uopće ne upisuju osnovnu školu, neredovno pohađanje ili prekid osnovnog obrazovanja prije njegovog završetka.

U srednjim školama, navodi se da je, prema zbirnim podacima za osam kantona u Federaciji BiH, broj učenika prvih razreda u tekućoj školskoj godini u odnosu na školsku 2010/11. godinu manji za 8.842 učenika ili 28,53 posto. Kao razlozi za smanjenje broja upisanih u srednje škole navode se, također, pad nataliteta, ali i činjenica što je prvi razred srednje škole u prethodnoj školskoj godini upisala prva generacija učenika koja je obrazovana prema devetogodišnjem programu osnovnog obrazovanja i koja je bila malobrojnija od prethodnih generacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog ovakvog trenda, Vlada FBiH usvojila je danas niz preporuka koje su na tragu dosljedne primjene člana 16. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, osiguranja efikasnog sistema evidentiranja i obuhvata djece koja ne upisuju osnovnu školu i koja napuštaju osnovno i srednje obrazovanje, te potrebi nastavka projekta nabavke besplatnih udžbenika za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

rtvze.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME