Smanjite račune za struju i vodu s ekološkim pranjem veša

1643309101 pranje vesa 750x500 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Najviše energije tijekom pranja rublja utroši se na zagrijavanje vode u perilici.

Kako biste smanjili potrošnju, prebacite se na hladna pranja, savjetuju stručnjaci. Uz to čak i na najštedljivije pranje u perilici potroši se oko 150 l vode.

Smanjite li broj tjednih pranja, uštedjet ćete vodu i novac.

Želite li još ekološkije pranje, umjesto industrijskim deterdžentima perite rublje onima na biljnoj bazi s biorazgradivim sastojcima. No kako biste doista bili sigurni čime perete rublje, isprobajte provjerene odstranjivače nečistoća poput octa, limuna i sode bikarbone.

Osim što će mu podariti svjež i ugodan miris, šalica octa uništit će sve bakterije prisutne u rublju, osobito ako je riječ o platnenim dječjim pelenama.

Umjesto umjetnih sredstva za izbjeljivanje upotrijebite šalicu limunova soka, a želite li temeljito dezinficirati, primjerice znojne čarape ili rublje, pranju dodajte šalicu alkoholne vodice za ispiranje usta bez šećera.

Soda bikarbona oživljava boje

Dodate li uobičajenoj dozi deterdženta pola šalice sode bikarbone, boje će nakon pranja biti jarkije, a bijele bjelije. Uz to soda omekšava vodu, pa dodajte manje deterdženta.

Bez elektriciteta

Šalica octa oživjet će bjelinu bijelog rublja ako bubanj nije natrpan, a dodate li je u zadnjem ispiranju, oprana odjeća bit će oslobođena mucica i statičkog elektriciteta.

Višestruka dobit stalka za sušenje

Osim što, za razliku od sušilica, štedi energiju i čuva dugovječnost odjeće, sušenje na stalku ili užetu (u kući) zimi udvostručuje vlažnost zraka, a tako i zagrijava prostoriju, piše 24sata.