Portal 072info

Smanjuje se broj kantona u Federaciji: Ko se briše, a ko se s kim ujedinjuje?!

Unutrašnja reorganizacija Federacije BiH kroz smanjenje postojećih kantona provodiva je inicijativa ukoliko SDA i HDZ obezbijede političku saglasnost, ali prije svega osiguraju da novi kantoni ne budu formirani na etničkoj osnovi

 

Izvor: Nezavisne novine/Autor: Almedin Šišić

Ovakav stav dijele domaći ustavni eksperti, od kojih su neki, kao članovi Ekspertne nezavisne grupe, ranije učestvovali i u izradi nacrta novog ustava FBiH (koji u parlamentu BiH još nikada nije usvojen). Naime, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednici SDA i HDZ-a i nominalni lideri bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH, u proteklom periodu postigli su visok stepen saglasnosti kada je u pitanju način rješavanja hrvatskog pitanja te reorganizacija Federacije BiH, a takav stav nominalno je iznesen i na konferenciji “Evropska budućnost BiH – 20 godina Dejtona”, održanoj nedavno u Briselu.

Nesumnjivo, samim činom ovakve reorganizacije Federacije, koja je i ustavna i politička, u većem dijelu BiH bio bi iznimno smanjen administrativni aparat, a uštede bi bile enormne (navodno do 50 posto sadašnjih troškova!). Naime, umjesto sadašnjih deset vlada, parlamenata i stotine raznih ministarstava, agencija, direkcija i zavoda, dobili bismo trostruko manji broj ovih institucija.

No, da cijeli ovaj osjetljivi proces neće ići nimalo jednostavno, smatra i Kasim Trnka, eminentni profesor ustavnog prava iz Sarajeva i član Ekspertne grupe.

Trnka tako podsjeća da je njihova grupa već pri izradi nacrta novog ustava FBiH, koji također predviđa smanjenje broja kantona, nailazila na veliki otpor u sredinama s hrvatskom većinom, ali i u onima s bošnjačkom.

“Ovo je vrlo osjetljivo pitanje i raspoloženje na terenu je takvo. Po mom mišljenju, federalizacija jeste rješenje, ali na regionalnim, ekonomskim i drugim kriterijima, pa tek onda nacionalnim. Ako bi to bilo stvaranje kantona na isključivo etničkoj osnovi, to je neprihvatljivo i vodilo bi daljoj destabilizaciji BiH”, uvjeren je Trnka.

Njegov kolega iz Ekspertne grupe Vehid Šehić upozorava da se pri mogućoj reorganizaciji Federacije moraju ispoštovati određeni principi.

“Mi u nacrtu nismo ni govorili koliko kantona, jer to nije ustavna materija, nego predmet posebnog zakona. Ali prema našim razmišljanjima, to bi moglo biti pet kantona, možda i četiri”, kaže Šehić.

Zaključuje kako je ova inicijativa provodiva, ali bi najprije bilo nužno usvojiti novi ustav FBiH na osnovu nacrta koji je grupa pripremila.

Slično razmišlja i Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara i dobar poznavalac političkih kretanja u BiH. On zaključuje kako je sve provodivo ako postoji politička volja, no nije siguran da u ovom slučaju i postoji.

“Nisam siguran kako će ići priča o reorganizaciji kantona, jer ima dijelova BiH koje je naprosto nemoguće podijeliti po etničkoj matrici. Ali ako se za to ima saglasnost SDA i ako se pribavi saglasnost SBB-a, stvoriće se pretpostavke, iako za ovu vrstu priče treba nešto više od puke parlamentarne većine”, zaključuje Kukić.

Jurič: Moguće da je pao čvrst dogovor

Berislav Jurič, urednik mostarskog portala Bljesak, kaže kako je pitanje kako će stvari biti riješene u praksi.

“Tvrdnja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da će sljedeće godine, i to do ljeta, biti riješeno hrvatsko pitanje, da će se ujediniti neke županije te riješiti pitanje ‘Sejdić i Finci’, zvuči kao gotova stvar. No, ako se uzme u obzir da je Izetbegović rekao kako se to ‘može’ dogoditi, ne znači i da hoće. Barem ne tako brzo kako je on zacrtao”, ističe Jurič. Dodaje kako je pozitivno da se u svemu napokon počinje govoriti složno prema EU, te tako proizilazi da je i ovaj Izetbegovićev istup znak da je pao čvrst dogovor s Čovićem.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box