Portal 072info

Smeta mi: Odgađanje povećanja cijena cigareta je napad na zdravlje građana

Povodom odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH) za usvajanje inofrmacije Radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH u kojem je predloženo odlaganje daljeg povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine što bi trebalo spriječiti periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza, ispred Partnerstva za BiH bez duhanskog dima 38 nevladinih organizacija članica uputilo otvoreno pismo predsjednici, te članovima i posmatračima Upravnog odbora UIO.

“Crno tržište duhana nažalost je naša stvarnost, ali borba protiv istog neće dati rezultate ako se ne usmjeri na stvarni uzrok. Za borbu protiv ilegalne trgovine potrebno je ojačati državne organe, snagu prava i sve nadležne institucije. Potrebno se boriti protiv korupcije, a ne protiv povećanja akciza na duhan koje su dokazano efikasna mjera za smanjenje prevalence pušenja i svih štetnih posljedica koje proizlaze iz iste,” naglasili su iz Partnerstva za BiH bez duhanskog dima.

U svom Otvorenom pismu, članice Partnerstva za BiH bez duhanskog dima ističu kako je dosadašnja pohvalna stopa rasta akciza na duhan činila Bosnu i Hercegovini pozitivnim primjerom u regiji. Iako u pismu ističu da je dosadašnji rast povećanja cijena cigareta izuzetno progresivan i pozitivan primjer, u istom naglašavaju i zabrinutost zbog opasnosti od toga da se duhanska industrija manipulativnim taktikama miješa u rad ove ugledne institucije za izuzetno važnom ulogom.

“Ilegalna trgovina uključuje organizovano krijumčarenje na većim i manjim nivoima, kao i falsifikovanje proizvoda. Najveći dio crnog tržišta je snadbjeven ilegalnim uvozom cigareta velikih razmjera kojeg čine organizovane kriminalne grupe. Nepostojanje vjerovatnoće da će ova aktivnost biti razotkrivena kao i postojanje organizovanog kriminala, uz visoke nivoe korupcije i razmjere učešća duhanske industrije najviše doprinose ilegalnoj trgovini. Upravo adresiranje ovih faktora, a ne smanjenje akciza na duhan, je ključ borbe protiv ilegalne trgovine duhanom,” poručili su iz Partnerstva za BiH i naglasili kako se nadaju i vjeruju da će UIO BiH prepoznatiznačaj snažnih akciznih politika i u budućnosti sa oprezom pristupati donošenju odluka o slabljenju istih, uz posebnu analizu stvarnih uzroka crnog tržišta.

“Nedopustivo je pod pritiskom očiglednog lobiranja duhanske industrije, negirati svjetski priznata istraživanja i obaveze Bosne i Hercegovine koje se odnose na kontrolu duhana, popuštajući u akciznoj politici koja je do sada mogla služiti kao najbolji primjer u regiji. Samo snažna implementacija zakona za suzbijanje crnog tržišta na jednoj, i jaka zdravstvena i akcizna politika na drugoj strani je jedini način da se osigura puni potencijal rasta akciza u cilju smanjenja prevalence pušenja, a osim toga, nećemo imati slučaj da se pušači okreću alternativama na crnom tržištu“, poručili su iz Partnerstva za BiH bez duhanskog dima.

Otvoreno pismo prenosimou cjelosti:

Poštovani članovi Upravnog odbora UIO,

Ispred Partnerstva za BiH bez duhanskog dima koje uključuje 38 nevladinih organizacija članica obraćamo Vam se kako bismo izrazili našu zabrinutost povodom informacije koja se pojavila u medijima u vezi usvajanja informacije Radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH sa prijedlogom o odlaganju povećanja specifične akcize na cigarete u naredne tri godine. Zabrinjavajuća je činjenica da ovakva odluka sprječava periodična poskupljenja cigareta koje su do sada bile zasnovane na zakonskim odredbama koje se pozivaju na direktive EU.

Činjenica je da je rast akciza na duhan i duhanske proizvode dokazano efikasna mjera za smanjenje prevalence pušenja, međutim, svjedoci smo da se ova mjera našla na meti napada duhanske industrije i njenih predstavnika, koji su lobiranjem i različitim taktikama isticali opasnost od crnog tržišta sa ciljem da oslabe akciznu politiku.

Naglašavamo da je, bez obzira na tvrdnje duhanske industrije, ekonomskim istraživanjima širom svijeta dokazano kako visok nivo ilegalne trgovine nije povezan sa visokim akcizama na duhanske proizvode.1 Ilegalna trgovina česta je pojava u onim zemljama gdje je slaba vladavina prava, bez obzira da li su istovremeno akcize visoke ili niske. Za suzbijanje nedopuštene trgovine duhanskim proizvodima neophodno je osigurati sveobuhvatne strategije za borbu protiv kriminalnih aktivnosti, uz održavanje visokih poreza na duhan kao dio sveobuhvatnog pristupa smanjenju pušenja.

Napominjemo, povećanje cijene duhana kroz veće poreze je najučinkovitiji način poticanja prestanka pušenja duhana. Porezi na jeftinim duhanskim proizvodima trebali bi biti ekvivalentni proizvodima s višim cijenama, kao što su cigarete vrhunske marke, kako bi se spriječila zamjena potrošnje. Duhanski porezi općenito su dobro prihvaćeni od javnosti i podižu prihode države. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), kao efektivnu mjeru suzbijanja pušenja preporučila je stopu od 70% učešća poreza u maloprodajnim cijenama duhanskih proizvoda.

Nedopustivo je pod pritiskom očiglednog lobiranja duhanske industrije, negirati svjetski priznata istraživanja i obaveze Bosne i Hercegovine koje se odnose na kontrolu duhana, popuštajući u akciznoj politici koja je do sada mogla služiti kao najbolji primjer u regiji. Samo snažna implementacija zakona za suzbijanje crnog tržišta na jednoj, i jaka zdravstvena i akcizna politika na drugoj strani je jedini način da se osigura puni potencijal rasta akciza u cilju smanjenja prevalence pušenja, a osim toga, nećemo imati slučaj da se pušači okreću alternativama na crnom tržištu.

Nadamo se da prepoznajete značaj snažnih akciznih politika i vjerujemo da ćete sa oprezom pristupiti donošenju odluke o slabljenju istih, uz posebnu analizu stvarnih uzroka crnog tržišta. Vjerujemo da argumenti duhanske industrije neće odnijeti pobjedu nad zaštitom zdravlja i života naših građana.

S poštovanjem,

1. Udruženje Humanitarna organizacija ALTIUS
2. Asocijacija studenata i studentica Fakulteta Zdravstvenih nauka
3. Udruženje Građanki Renesansa
4. Fondacija „Sanela Redžepagić“
5. Udruženje građana za maligna oboljenja dojke i ostala maligna oboljenja kod žena Novi pogled
6. Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke Nijemi KRIK;
7. Asocijacija srednjoškolaca BiH
8. Omladinska novinska asocijacija u BiH OnauBiH
9. Evropska asocijacija studenata Prava u BiH ELSA
10. Centar za edukaciju mladih
11. Crveni križ Novo Sarajevo
12. Aikido savez Federacije Bosne i Hercegovine
13. NAUTILUS
14. Centar za edukaciju i istraživanje Nahla
15. Partnerstvo za javno zdravlje
16. Društvo psihologa u Federaciji BiH
17. UG Naša djeca
18. Omladinsko udruženje REaktiv
19. Vijeće mladih USK
20. Omladinski pokret Revolt;
21. UG IPAK; – Mladost gradi budućnost
22. Ekološki savez Eko zeleni TK;
23. Club Rotaract
24. Udruženje studenata Medicinskog fakulteta MEDICUS
25. UG Viktorija
26. SUMERO
27. Udruženje Ruka ruci
28. Udruženje ZGRADE
29. Udruženje Amputirci
30. Udruženje oboljelih od šećerne bolesti
31. Institut za razvoj mladih KULT
32. Udruženje dijabetičara Novi život
33. Udruženje Drugi ugao
34. Udruženje PROI
35. Centar za mlade INPUT
36. Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE
37. Omladinski komunikativni centar Banja Luka
38. Centar za podršku organizacijama CENSOR

Klix.ba

Podijelite članak