Portal 072info

Smijenjen Upravni odbor Kantonalne bolnice Zenica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je i najavljivano, zbog negativniog finansijskog poslovanja Vlada ZDK-a smijenila je Upravni odbor Kantonalne bolnice Zenica, te obavezala novoimenovani privremeni Upravi odbor, menadžmet i Ministarstvo zdravstva da izrade sanacioni program za najveću zdravstvenu ustanovu u ZDK-u. Vlada je donijela i zaključak da je, do konsolidacije stanja, u bolnici zabranjeno zapošljavanje bez saglasnosti nadležnog Ministarstva.

U informaciji o stanju u Kantonalnoj bolnici Zenica prezentiranoj Vladi ZDK-a pored ostalog je navedeno da je u protekle dvije, kao i u prva tri mjeseca ove godine ta ustanova poslovala s gubicima. U prva tri mjeseca ove godine gubici su dostigli iznos od 881.000 maraka i taj trend se nastavlja.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Zaključio sam da se tamo najmanje pažnje posvećivalo ravnoteži prihoda i rashoda i racionalizaciji poslovanja, a da se najviše pažnje posvetilo kadriranju, zapošljavanju i tako dalje”, kazao je kantonalni premijer Miralem Galijašević.

Vlada je nakon razmatranja ovih materijala, ali i na tragu ranijeg zaključka Skupštine ZDK-a, uz zahtjev da finansijka policija izvrši kontrolu poslovanja ove ustanove za protekli period zabranila nova zapošljavanja u bolnici do konsolidiranja stanja, te donijela i zaključke o razrješenju članova sadašnjeg Upravnog odbora i imenovanje privremenog Upravnog odbora do okončanja postupka po oglasu, a najduže na period od tri mjeseca, te donošenje Sanacionog programa.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Uz utvrđivanje uzroka gubitaka koji su u proteklih nekoliko godina dostigli iznos od 16,2 miliona maraka, Sanacioni program treba pored ostalog da sadrži analizu svih troškova i plan mjera za racionalizaciju poslovanja.

Vlada je imenovala privremeni Upravni odbor, a nadležno Ministarstvo dužno je odmah pokrenuti proceduru za konačno imenovanje sastava ovog upravljačkog tijela. Privremeni Upravni odbor u međuvremenu treba da pokrene i proceduru izbora direktora bolnice, jer mandat aktuelnog vršitelja dužnosti direktora ističe 17. jula.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

federalna.ba

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6