Portal 072info

Smijenjen Upravni odbor Kantonalne bolnice Zenica

Kako je i najavljivano, zbog negativniog finansijskog poslovanja Vlada ZDK-a smijenila je Upravni odbor Kantonalne bolnice Zenica, te obavezala novoimenovani privremeni Upravi odbor, menadžmet i Ministarstvo zdravstva da izrade sanacioni program za najveću zdravstvenu ustanovu u ZDK-u. Vlada je donijela i zaključak da je, do konsolidacije stanja, u bolnici zabranjeno zapošljavanje bez saglasnosti nadležnog Ministarstva.

U informaciji o stanju u Kantonalnoj bolnici Zenica prezentiranoj Vladi ZDK-a pored ostalog je navedeno da je u protekle dvije, kao i u prva tri mjeseca ove godine ta ustanova poslovala s gubicima. U prva tri mjeseca ove godine gubici su dostigli iznos od 881.000 maraka i taj trend se nastavlja.

“Zaključio sam da se tamo najmanje pažnje posvećivalo ravnoteži prihoda i rashoda i racionalizaciji poslovanja, a da se najviše pažnje posvetilo kadriranju, zapošljavanju i tako dalje”, kazao je kantonalni premijer Miralem Galijašević.

Vlada je nakon razmatranja ovih materijala, ali i na tragu ranijeg zaključka Skupštine ZDK-a, uz zahtjev da finansijka policija izvrši kontrolu poslovanja ove ustanove za protekli period zabranila nova zapošljavanja u bolnici do konsolidiranja stanja, te donijela i zaključke o razrješenju članova sadašnjeg Upravnog odbora i imenovanje privremenog Upravnog odbora do okončanja postupka po oglasu, a najduže na period od tri mjeseca, te donošenje Sanacionog programa.

Uz utvrđivanje uzroka gubitaka koji su u proteklih nekoliko godina dostigli iznos od 16,2 miliona maraka, Sanacioni program treba pored ostalog da sadrži analizu svih troškova i plan mjera za racionalizaciju poslovanja.

Vlada je imenovala privremeni Upravni odbor, a nadležno Ministarstvo dužno je odmah pokrenuti proceduru za konačno imenovanje sastava ovog upravljačkog tijela. Privremeni Upravni odbor u međuvremenu treba da pokrene i proceduru izbora direktora bolnice, jer mandat aktuelnog vršitelja dužnosti direktora ističe 17. jula.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box