Smiju li trudnice piti zeleni i crni čaj, evo šta kažu stručnjaci

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sa kofeinom se mora biti vrlo obazriv tokom trudnoće. Pogledajte šta kažu stručnjaci – da li smijete piti zeleni i crni čaj u drugom stanju? Da- i crni i zeleni čaj možete piti u trudnoći, ali vrlo obazrivo.
Količina kofeina

Kofein se prirodno nalazi u različitim namirnicama, uključujući crni i zeleni čaj. Da, stručnjaci kažu da smijete piti ove čajeve, sve dok količina kofeina koju unosite ne prelazi 200 mg dnevno. Količina kofeina u jednoj šolji čaja zavisi od toga koliko je on jak (ali i kolika je ta šoljica). Naravno, postoje i čajevi koji ne sadrže kofein, ili sadrže veoma male količine.

ČITAJ JOŠ:  Šafran: vjesnik Proljeća opisan u grčkoj mitologiji

Šolja blagog čaja može imati manje od 10 miligrama kofeina, a ako napravite jak čaj, on može sadržati čak 100 mg.

Zašto je loš

Ukoliko pretjerujete, on može povećati rizik od smanjene bebine težine. Naučnici vjeruju da, ukoliko biste svakodnevno unosili više od 200 mg kofeina, beba bi imala smanjenu težinu za oko 70 grama. Kofein se nalazi i u nekim drugim namirnicama, poput kafe, čokolade i energetskih napitaka. Ukoliko želite da smanjite količinu kofeina, probajte da koristite neke druge biljne čajeve.

ČITAJ JOŠ:  Kako se spasiti napasti zvanih grinje
GODISNJICA
MARKETING