Smiljani Srnec 15 godina zatvora za ubistvo sestre: Žrtvu je od 2000. godine držala u zamrzivaču…

Screenshot 5 480
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Smiljana Srnec rasplakala se nakon što ju je sud nepravomoćno proglasio krivom za ubistvo svoje sestre Jasmine Dominić. Dobila je 15 godina zatvora

Tijelo Jasmine Dominić (23) u zamrzivaču porodične kuće u Palovcu pronađeno je 16. februara prošle godine, prije tačno 499 dana. U utorak, 500. dan od pronalaska, varaždinski sud izrekao je nepravomoćnu presudu njenoj sestri Smiljani Srnec (45).

Smiljana Srnec kriva je za ubistvo sestre, sud joj je izrekao 15 godina zatvora. Osim toga, mora platiti i 20.000 kuna (oko 5170 KM) za vještake i svjedoke te paušal od 2000 kuna (oko 516 KM).

Sud ju je osudio prema starom zakonu iz 1997. godina i prema njemu izrekli maksimalnu zatvorsku kaznu. U nju se uračunava vrijeme od 16. februara prošle godine nadalje.

Sud je s izvjesnošću utvrdio da je Smiljana počinila kazneno djelo ubistva i hronološki su se osvrnuli na cijeli događaj, počevši s 16. februara, kada je Katarina Dominić Srnec našla leš.

Fotografije unutrašnjosti zamrzivača poslala je zaručniku Davidu Baletnu i pitala šta je to unutra. Posumnjala je da se tamo nalazi nešto što ne bi trebalo biti. Sljedećeg dana pronašli su leš. Smiljana u tome nije učestvovala. No, umjesto da zove policiju, Katarina je o tome obavijestila ujnu i rekla da se vidi spolovilo i noga te je zamolila da pričuva djecu.

Kada je ujna o tome obavijestila svog supruga, njemu je pozlilo i pozvali su Hitnu pomoć. Frižider su kasnije odvezli u Županijsku bolnicu u Čakovcu gdje se nastavio očevid. Utvrdili su identitet – bila je to Jasmina Dominić.

Dr. Andrina Kopjar i dr. Josip Škavić iznijeli mišljenje o uzroku smrti i nastanku tih povreda. Žrtva je od prvog udarca najvjerovatnije ostala bez svijesti. Povrede grupirane na maloj površini, iz čega zaključuje da su nastale jedna za drugom u malom vremensko periodu istim oružjem i od strane iste osobe.

Vještak je zaključio i da je glava žrtve bila oslonjena na neku tvrdu površinu.

Kako je sud naveo, niko osim Smiljane nije vidio žrtvu nakon augusta, odnosno septembra 2000. godine. Ubijena je u kući u Palovcu u kojoj je čitavo vrijeme boravila Smiljana Srnec.

Martin Dominić je u to vrijeme radio na terenu, a majka Katarina je radila u Njemačkoj i tek povremeno dolazila. Samo je optuženica govorila da je u kontaktu sa sestrom nakon što je nestala, poduzimala je radnje kao da Jasmina dolazi kući, pričala o krštenju kćeri i da Jasminin momak ima upalu slijepog crijeva zbog čega neće doći u posjetu. Smiljana je u jednom navratu posudila od komšinice i posteljinu za Jasminu.

Ujak Drago Sabol rekao je da mu je sestra Katarina rekla da je Jasmina u Francuskoj i da se javlja samo Smiljani. Katarina je vjerovala Smiljani koja joj je to govorila.

Kako je naveo sud, Smiljana je jedina imala i vremensku i prostornu mogućnost za usmrćenje svoje sestre, a činjenica da je žrtva bila opuštena i da se nije branila također govori da je počinitelj neko od ukućana. Prema iskazu Borisa Kocijana, Smiljana je i ranije bila nasilna prema žrtvi.

Pronađen je i otisak njenog desnog palca, a moguće je da je nastao nakon što se komadić roze gume odvojio od rukavice koje je nosila. Jedino je ona imala interes za prikrivanje gdje je žrtva, a imala je i zamrzivač uključen u struju čitavo vrijeme u hodniku, na skrivenom mjestu, zatrpanu stvarima. Za potrebe kućanstva koristili su drugi zamrzivač. Ujna Nada Sabol svjedočila je kako se porodica željela riješiti zamrzivača zbog visokih računa za struju. Drugi svjedoci su rekli kako je dogovoren odvoz s jednim trgovačkim društvom, no to društvo je te navode opovrgnulo.

Kako je sud naveo, nema direktnog dokaza koji bi Smiljanu povezao s ubistvom, no svi ostali iskazi i činjenice tvore zatvoren krug indicija za taj zaključak.

– Priče koje smo čuli u postupku ko je kakva osoba, ko je kome lagao… Optuženici se ne sudi zbog dojma o njoj. Optuženica je ubrojiva, raspravno sposobna. Odbranu optuženice sud odbacuje kao nevjerodostojnu, osim što poriče ne daje nikakvo objašnjenje kako se tijelo našlo u zamrzivaču. Dosad je osuđivana zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela. U ovom slučaju žrtva je mlada osoba, ubijena je u kući, nije se branila te je sestra žrtva. Olakotne okolnosti što je majka troje djece. Otežane okolnosti su način počinjenja djela, skrivanje tijela, što upućuje na planiranje djela te se može govoriti i o podmuklom načinu počinjenja. Nakon počinjenja nastavlja živjeti sa žrtvom – rekli su na sudu.

24sata.hr