Smiruje li se četvrti talas u BiH: Broj zaraženih nešto manji, ali i dalje trocifren

koronavirus pandeija bolnica pixsell
16.04.2021., Zagreb - Reportaza iz KB Dubrava sa odjela intezivnog lijecenja Covid pozitivnih pacijenata koji su na respiratoru. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Proteklog dana u KS je potvrđeno 148 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 930 uzoraka, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS. Istovremeno oporavila su se 122 pacijenta.

Nažalost, tri osobe su preminule od posljedica ove zaraze.

Trenutno su na bolničkom liječenju 193 pacijenta, od kojih je 185 sa akutnom infekcijom, a ostali su hospitalizovani zbog post covid simptoma. Na KCUS-u je zbrinuto 114 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 79. Na respiratoru je devet osoba, dok 13 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je 12 pacijenata.

Zahvaljujući nešto nižim projkama posljednjih dana, dva parametra koji mogu ukazivati na eventualno smirivanje talasa pandemije, se smanjuju. U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 161. Sedmična incidenca, odnosno ukupan broj oboljelih na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana, iznosi 267. Prije nekoliko dana prosječan broj zaraženih je prelazio 180, a sedmična incidenca 300.