Šmit: Nismo mogli u potpunosti eliminirati izborne krađe i prevare

1631991187 210805 christian schmidt 14
Podijelite vijest

U toku je konferencija za medije visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) vezano za nametanje odluke o izmjenama Izbornog zakona i samom izbornom rezultatu.

– U prvom bih se redu danas, nekoliko dana nakon izbora, u trenutku kada ne znamo detaljne rezultate, zahvalio biračima, vi ste izabrali, iskoristili ste svoje pravo i birali ste. Znate da sam na početku godine rekao kakav god Izborni zakon bio, izbori će biti održani. A znate isto tako da je bilo teško da se odvoji budžet za ove izbore, nisu se uspjeli dogovoriti i to je dovelo do toga da sam ja donio odluku o finansiranju izbora – kazao je Šmit.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Dodao je da “nismo skroz mogli eliminirati izborne krađe i prevare”.

– Sa CIK-om, Koalicijom Pod lupom smo ustanovili da smo imali manje prekršaja, a  u vezi s tim sam donio paket integriteta nakon što se stranke nisu mogle dogovoriti. Nažalost, kada je riječ o rezultatima izbora, tu se ne ponaša kako treba. Ne može biti da četiri godine ne rade one većine koje su birane i ne donose odluke. Posebno smo u FBIH mogli utvrditi da nismo imali izabranu Vladu i da se sve zasniva na odlukama iz 2014, a to je prije osam godina – rekao je Šmit.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Kazao je da je njegov cilj bio i ostao da  se ovaj put to ne smije ponoviti.

Avaz