Šmit u UN-u: Situacija se ne može smatrati nestabilnom, ali se može pogoršati

Šmit u UN-u: Situacija se ne može smatrati nestabilnom, ali se može pogoršati

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda održava se danas, a posvećena je Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) obratit će se Vijeću sigurnosti UN-a i predstaviti 65. izvještaj o statusu provedbe mira u BiH.

Korak ka EU

Sjednica se održava u jeku rasprava oko UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici kojoj se protivi manji bh. entitet RS, kao i Srbija, potpomognura Kinom i Rusijom. Danas je i Mađarska rekla da neće glasati za rezoluciju. Potvrđeno je da će sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se glasati o rezoluciji biti 23. maja.

Šmit je podsjetio da je 21. marta Evropsko vijeće odlučilo otvoriti pregovore za BiH.

– Želim čestitati predsjedniku Bećiroviću na ovom važnom koraku koji može predstavljati odličan korak ka napretku BiH – naveo je Šmit dodavši da je to politički opravdana odluka.

Naglasio je da se građani plaše rata žele da žive u miru u stabilnosti. 

– Taj korak ka EU može im osigurati sigurnost. Pozivam sve da se poduzmu koraci da se zajednički djeluje na napretku. Treba dosta uložiti u povjerenje. To je još nezavršen posao, tek je početak. Politički lideri su dobili zadatak i zato je odluka Evropskog vijeća ohrabrenje – naveo je Šmit.

Dodao je da pad nataliteta može dovesti do toga da BiH izgubi mlade generacije.

– To je veliki izazov. Želim se zahvaltiti UN-u što su dali podršku na demografskom jačanju BiH. BiH mora da sprovede reforme. Mirovni sporazum je početna tačka, on garantira suverenitet BiH. Mirovni sporazum govori o postignućima koji omoguće BiH da napreduje na putu pristupanja EU. Ove strukture su utvrđene u Općem okvirnom sporazumu, zato moramo poštovati sve institucije. U svjetlu pridruživanja EU koji je u suštini ideja evropskih integracija, ovo je dobra prilika da se korak po korak stvori pozitivna klima i da se jača povjerenje i stabilnost – naveo je Šmit.

Poručio je da je otvaranje pregovora s EU važan trenutak.

– A on je sada pod rizikom zbog djelovanja iz RS, ali i drugih koji pokušavaju potkopati BiH, njene nadležnosti i institucije. To je prijetnja vlastima i funkcionalnosti države da izvršavaju svoje obaveze. Izjednačavanje administrativne s međunarodnom granicom je nešto što se smatra prijetnjom. Imamo veliki pritisak na međunarodne organizacije jer se insistira na ukidanju Suda i Tužilaštva. Možemo izgubiti proces izbora sudija i tužilaca prema zakonu o VSTV-u i nadam se da će se nešto poduzeti. Potrebno je pronaći krajnje rješenje i to je moguće ako se političari iz oba entiteta uključe – istakao je Šmit.

Dodao je da bi imenovanje sudije bio korak u dobrom smjeru i pozvao je Parlament da to odobri.

– Dame i gospodo, vezano za Dejtonski mirovni sporazum, smatram da RS i njene vlasti teško krše Dejtonski sporazum. Antidejtonsko postupanje je prijetnja secesijom RS, to može donijeti teške posljedice za BiH i cijeli region. Mi u međunarodnoj zajednici moramo pratiti šta se dešava i zajednički djelovati. Situacija se ne može smatrati nestabilnom, ali može biti krhka i može se pogoršati. Pozivam lidere da ne reagiraju na provokacije. Evropski put može da ojača stabilnost BiH i svi trebaju da prihvate da niko ne može uništiti temelje kuće koje drugi žele da izgrade – istakao je Šmit.

Glorificiranje ratnih zločina je neprihvatljivo

Podsjetio je da je izmijenio Izborni zakon BiH, u svjetlu izbora koji će se održati 6. oktobra.

– Također, donio sam odluku da oni koji su presuđeni za ratne zločine ne mogu učestvovati na izborima. Imamo mišljenje stručnjaka međunarodnog prava koji su dali podršku ovoj odluci. Jučer su neki od najviših zvaničnika iz RS doveli do skandala zbog spomenika Ratku Mladiću. To je teško kršenje Krivičnog zakona BiH i to se nikako ne može prihvatiti. Glorificiranje ratnih zločina je neprihvatljivo – istakao je Šmit.

Naglasio je da su negiranje genocida u Srebrenici i glorifikacija ratnih zločinaca neprihvatljivi.

– Pojedine političke strukture se ne mogu pomiriti sa prošlošću. Genocid se desio, za to postoje presude, a ne mišljenja. Ne postoji kolektivna krivnja nacije, to je pojedinačna odgovornost. Moramo podržavati mlade u BiH da nikada više ne bude rata.

Želim iskoristiti ovaj trenutak da govorim o približavanju BiH evropskoj porodici. Svi imamo odgovornost za prosperitetnu mogućnost – zaključio je Šmit.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE