Šmit: Uticaj Rusije u BiH nije toliko prisutan

Christian Schmidt pixsell
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Želio bih se zahvaliti vladi Velike Britanije na sankcijama. Republika Srpska je finansijski uslovljena i potrebna joj je novčana pomoć, kazao je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) na ispitivanju Odbora za vanjske poslove pri britanskom parlamentu.

Ališa Kirns (Alicia Kearns) je u ime Odbora upitala je Šmita o intenzitetu ruskog uticaja na zemlju.

– Prema informacijama koje ja imam, uticaj Rusije nije toliko prisutan. Vidjeli smo da je taj uticaj u Srbiji puno veći, s obzirom da je dokazano da grupa Vagner pokušava regrutirati borce za rat u Ukrajini. Nismo vidjeli nikakav uticaj ove grupe u BiH, ali postoji mogućnost da Rusija priprema teren za povećanje svog uticaja u ovoj državi – kazao je on.

Saradnja lokalnih političara

Kirns je izrazila zabrinutost zbog pojave pripadnika Moto kluba Noćni vukovi na ulicama RS, kao i nedavne dodjele ordena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, istaknuvši da nema sumnje da je Milorad Dodik “Putinov igrač”.

Šmit je kazao da je za borbu protiv ruskog uticaja potrebna saradnja lokalnih političara, ali i podrška Velike Britanije, EU i SAD-a.

– Dijelim vašu zabrinutost i radimo na tome – kazao je on.

Upitan o tome koliko uticaja imaju susjedne zemlje Srbija i Hrvatska na unutrašnja pitanja BiH, Šmit je kazao da postoji prevelik uticaj.

O ordenu

– To je posebno evidentno s nedavnim komentarima hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o uslovljavanju ulaska Švedske i Finske u NATO ako se donese Izborni zakon u BiH – napomenuo je Šmit.

Na upit o tome da li će vratiti orden Reda Ante Starčevića, koji je Hrvatska ranije dodijelila dvojici presuđenih ratnih zločinaca Dariu Kordiću i Jadranku Prliću, Šmit je kazao da se to desilo davno i da ga nije prihvatio dok je bio član njemačkog parlamenta. 

Avaz

GODISNJICA
MARKETING