Smokve su izvor vitamina i donose mnoge zdravstvene benefite

Screenshot 3 1477 20

Smokve, ukusni plodovi listopadnog drveća iz roda fikusa, već su nekoliko vijekova dio ljudske dijete. Ovo voće u obliku suza najbolje uspijeva na Bliskom istoku i u Sredozemlju, a preporučeno je da se konzumira zbog brojnih zdravstvenih benefita. Smokve se inače mogu konzumirati svježe i sušene, a njihova prirodna slatkoća čini ih savršenom zamjenom za šećer u kolačima i tortama. Ljubičasta ili zelena kora smokvi je jednako jestiva kao i njihova rozikasta unutrašnjost. Osim što su ukusne, one su i veoma zdrave, a u nastavku pročitajte koje koristi imamo od njih.

Smokve sadrže neophodne hranjive tvari za naš organizam

Smokve su odličan izvor kalcija, magnezija, željeza, i vitamina A, K i B6. Pune su vlakana, fenola i flavonoida, i sadrže veliku količinu antioksidanasa koji sprečavaju i umanjuju štetu koju na ćelijama prave slobodni radikali.

Smokve pomažu u smanjenju krvnog pritiska i holesterola

Ukoliko brinete o zdravlju vašeg srca, onda biste trebali smokve često uvrštavati u svoju ishranu. Dokazano je da one mogu utjecati na smanjenje krvnog pritiska, ali i nivoa holesterola.

Smokve su dobre za dijabetičare

Iako ovo voće ima visoke količine prirodnog šećera, one uopće nisu loše za dijabetičare. Studija iz 1998. godine je otkrila da umjerena konzumacija smokvi smanjuje potrebu za inzulinom za 12 posto.

Smokve podstiču bolje varenje

Smokve se već dugo koriste kao prirodni lijek kod problema sa zatvorom. One su korisne u te svrhe jer sadrže rastvorljiva vlakna, koja su dobra za zdravlje crijeva.

Smokve su dobre za kožu

Kreme koje u svom sastavu imaju ekstrakte suhih smokvi pomažu u borbi protiv ekcema i suhe kože. Zbog sadržaja antioksidanasa u smokvama, one su takođe dobar saveznik i protiv bora, piše Goodnet.

Prethodni članakUpoznajte 108-godišnju Italijanku vakcinisanu protiv korone, prošle godine preboljela virus
Sljedeći članakHrvatski naučnik Gordan Lauc: Stečeni imunitet daje nam gotovo potpunu zaštitu od nove zaraze