SNIMAK IZ ZENICE | Zašto je Alija govorio: “Mirno spavajte, rata neće biti”

SNIMAK IZ ZENICE | Zašto je Alija govorio: “Mirno spavajte, rata neće biti”

Objavljen snimak iz arhiva jedne lokalne televizije koji potječe iz 1993. godine na kojem je Alija Izetbegović pojasnio zašto je rekao “Mirno spavajte, rata neće biti”.

Nedavno je objavljen snimak iz novembra 1993. godine iz Zenice na kojem se vidi rahmetli predsjednik Alija Izetbegović s generalima Armije Republike Bosne i Hercegovine te vjerskim velikodostojnicima.

Na tom snimku Alija Izetbegović je upitan zašto je prije početka oružane agresije na našu državu govorio “Mirno spavajte, rata neće biti”, tj. odgovorio je na pitanje da li je to bila stvar njegove procjene, je li imao garancije za mir ili je u pitanju nešto sasvim treće.

“Mi smo u julu 1991. godine sazvali sastanak u Domu milicije i tada smo formirali Vijeće za odbranu muslimanskog naroda, stvorili Patriotsku ligu, stvorili komitet za to. Naravno, UDBA je tada vladala svom silom u BiH, na sve strane milicija, policija, vojske… Osam kasarni u Sarajevu je bilo od kojih su četiri velike kasarne. Ja sam onda odlučio da ću govoriti da će biti mir, a vi se naoružavajte. Da malo zavaramo. Inače bi nas ljudi pohapsili. Oni su jedno vrijeme razmišljali, a danas se kriju dokumenti, da bosansko rukovodstvo pohapse. To je otkrio udbaš, šef KOS-a Aco Vasiljević”, kazao je Izetbegović.

Podvukao je da su se neprijatelji kolebali od decembra 1991. do početka 1992. godine da izvrše udar na probosanske snage te naglašava da je poručivao narodu drugim kanalima da se naoružava. Ističe da je čak i oružje nabavljano.

“S druge strane, morali smo pokazivati miroljubivo lice i prema svijetu. Što bismo mi poručivali Srbima da očekujemo napad? Mi smo se pravili kao da se ništa ne dešava. Kada je došlo do udara prvotnog, onda se svijet tu i tamo razbježao negdje. Negdje se i odupro. Tuzla je danas vrlo jak naš bastion, ali u suštini je Patriotska liga omogućila prvi otpor. S onih 700 pušaka koje je Patriotska liga osigurala gore je bilo moguće da napravimo šta smo napravili”, dodao je.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica