Snimak otkrio šta se desilo u minutama prije ubistva koje je pokrenulo haos u SAD-u

Hiljade demonstranata opkolile su područje Barclays Centera u New Yorku pošto su se protesti proširili širom Sjedinjenih Država nakon ubojstva Georgea Floyda, crnca iz Minneapolisa koji se ugušio pod smrtonosnim zahvatom bijelog policajca.

U petak je uhapšen Derek Chauvin, policajac koji je izveo nasilni zahvat nad 46-godišnjim Floydom pritisnuvši mu vrat koljenom nakon čega je Floyd, koji je jecao “molim vas, ne mogu disati”, ubrzo preminuo.

Chauvin mu je vrat držao pritisnut duže od 8 minuta – dvije minute nakon što je Floyd prestao pokazivati znakove života. Policijski priručnici jasno definiraju da ovaj “zahvat” može životno ugroziti osobu nad kojom se primjenjuje.

Protesti su krenuli zbog te smrti o kojoj je javnost saznala putem videosnimke prolaznika, a u jezivi događaj su umiješana četvorica gradskih policajaca.

Američki NBC jučer je objavio i uznemirujuću snimku koja prikazuje šta se dešavalo u minutama prije smrti nesretnog čovjeka.

Kako se vidi, George Floyd nije se opirao niti je pružao otpor policajcima, a u jednom trenutku njih trojica su ga pritisla koljenima.

Upozoravamo da je snimka zaista uznemirujuća:

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE