AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Policija u Australiji uspjela je da, nakon šest sati intenzivne potrage, pronađe dječaka starog 20 mjeseci kojeg je muškarac ukrao iz njegovog doma u nedjelju pred zoru.

Muškarac sa maskom i rukavicama, ušao je u kuću mališana u Brizbejnu oko 4 sata ujutru, i dijete je uzeo iz kreveca i pobjegao. Da je dječak nestao primijetio je djed, koji je slučajno ustao i vidio da su vrata dječije sobe širom otvorena.

“Ušao sam u sobu i vidio sam da dijete nije u krevecu”, rekao je djed.

Sigurnosne kamere na kući snimile su trenutak otmice, a odmah je izdat “amber alert”, te je policija u rekordnom roku krenula u potragu za nestalim djetetom.

Dječak je pronađen poslije šest sati u jednoj kući udaljenoj oko osam kilometara od njegovog porodičnog doma. Srećom, mališan nije povrijeđen, a policija je privela muškarca (31) zbog sumnje da je oteo dijete.

Kako prenose australijski mediji, muškarac je na saslušanju tvrdio da ima šizofreniju i da je čuo glasove. Njemu je odmah određen pritvor.

Očuh mališana je za medije potvrdio da je dječak dobro i da je ponovo u zagrljaju svojih najmilijih.

“Hvala svim građanima koji su odmah reagovali na amber alert i pomogli nam. Naš sin je dobro, nije povrijeđen. Mnogo smo potreseni i ne znamo ni kako ni zašto se ovo dogodilo. U kući je bilo više djece. Ne znamo zašto ga je uzeo, tražimo odgovore”, rekao je očuh.

On je istakao da porodica poznaje muškarca koji im je oteo dijete.

“Prije nekoliko mjeseci smo ga upoznali, djelovao je kao dobra osoba”, kratko je rekao očuh.

Djed kaže da i dalje ne može da se smiri zbog svega što se dogodilo.

“Tresem se kad pomislim da je neki stranac ušao u našu kuću, dok su djeca spavala… Mislim da je pitanje dana kada ćemo se odseliti iz ove kuće”, rekao je djeda, prenosi “Telegraf.rs”.