Snizite pritisak na prirodan način

2 27

Ukoliko imate problem s hipertenzijom, ne morate odmah posegnuti za lijekovima. Ljekari preporučuju da probate prvo s hranom.

Izvor fenola

Bijeli luk – U sebi sadrži sumporna jedinjenja koja opuštaju i proširuju krvne sudove, čime oslobađaju pritisak i pomažu da šećer kroz organizam efikasnije prolazi. Dodatne prednosti bijelog luka u svakodnevnoj ishrani su u tome što smanjuje i LDL, odnosno loš holesterol, masti u krvi i odličan je borac protiv virusa, bakterija i gljivica u organizmu.

Karanfilić – Kao i cimet, i karanfilić je odličan izvor fenola, ali i antioksidanata i time odličan prirodan izvor sastojaka koji snižavaju krvni pritisak. Pored toga, karanfilić potiče bolji rad digestivnog trakta, eliminira potencijalno štetne bakterije iz organizma i pomaže da se hrana efikasnije obradi.

Cimet – Cimet sadrži veliku količinu fenola – jedinjenja za koje je dokazano da stabilizira šećer u krvi, podstičući inzulin na normalan rad.

Visok pritisak

Paradajz – Paradajz sadrži jedan od najsnažnijih antioksidanata – likopen, koji pomaže u zaštiti srca od infarkta, suženja krvnih sudova i visokog pritiska, ali i poboljšava cjelokupno stanje organizma. Za što bolji učinak, pored konzumiranja u sirovom stanju, preporučuje se piti (nesoljen) sok od paradajza.