Portal 072info

Socijalno ugroženi struju će plaćati 5 KM?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U posljednjim mjesecima 2015. godine provodit će se aktivnosti u vezi sa subvencijama za račune za električnu energiju za najugroženije kategorije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Na pitanje odakle će se finansirati to subvencioniranje, odgovorio je danas u izjavi za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Naime, u vezi s električnom energijom postoje dva projekta. Prvi koji je potpisan s rudarima, a što su mediji ocijenili da se radi o porastu cijene električne energije. Vlada Federacije BiH je demantovala to, jer se radi o unutrašnjim rezervama Elektroprivrede BiH, koja mora usmjeriti intenzivnije sredstva prema restrukturiranju rudnika – rekao je Novalić.

Drugi projekt je, kaže, vezan za ono što je Vlada FBiH od početka navodila kao jednu od socijalnih mjera subvencija za nekih 100.000 porodica koje su u socijalno-ugroženoj zoni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Imamo oko 800.000 domaćinstava (670.000 Elektroprivreda BiH i 180.000 Elektroprivreda HZHB). Naša ideja je da se kod 700.000 imućnijih porodica poveća cijena struje za recimo dva ili tri procenta da bismo do nekih 100 kilovata subvencionirali ovih 100.000 porodica – istakao je Novalić.

Navodeći da je u pitanju solidarnost na djelu tvrdi da “sve ukupno struja ne bi poskupjela, ali bi za bogatije bila skuplja, dok za 100.000 porodica bila bi besplatna ili jeftinija”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– To je švicarski model. U osnovi struja će poskupjeti za neke, to što se skupi preći će na socijalno-ugrožene. Po tom osnovu ukupni prihod Elektroprivrede BiH ne bi narastao – kazao je Novalić.

Potvrdio je da bi Programom za zaštitu ugroženih kupaca električne energije iz kategorije potrošnje domaćinstava u FBiH trebalo biti obuhvaćeno više kategorija kupaca, nego što je to bilo do sada.

– Mi bismo sve to obuhvatili i među njima raspoznali 100.000 porodica koje su ugrožene. To su uglavnom penzionerske porodice. To je ideja koja se još dorađuje a koja mora proći na oba doma Federalnog parlamenta – kaže Novalić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, objasnio je da li će doći do povećanja subvencije po korisniku subvencija.

– Ako imamo porodicu, koja ima prihodnu osnovu recimo 320 KM penzije i nema ništa više prihoda, ta porodica ima račun za struju 20 KM. Mi ćemo reći 15 KM je subvencija, a 5 KM je mjerno brojilo, ali ne plaća Vlada FBiH, nego to socijaliziraju onih 700.000 porodica, koji će možda platiti dvije ili tri marke više. U Federaciji je prosječan račun 37 KM, te će ovi plaćati 40 KM, a socijalno ugroženi 5, umjesto 20 KM – izjavio je Feni federalni premijer Fadil Novalić.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME