Šokantni detalji u predmetu “Džena Gadžun”: Djevojčica bila u srčanom zastoju 30 minuta

Šokantni detalji u predmetu “Džena Gadžun”: Djevojčica bila u srčanom zastoju 30 minuta

U Kantonalnom sudu Sarajevu danas je održano ročište u predmetu “Džena Gadžun”, koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Jasmine Halimić i Nine Jovanović zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, a svjedočila je Amila Sidran.

Sidran je specijalista pedijatar koja je primila djevojčicu Dženu Gadžun u Klinički centar nakon komplikacija koje su nastupile pri operaciji u Poliklinici “Bejtović”.

– Glavna sestra intenzivnog odjela primila je poziv hitne pomoći da stiže dijete u kritičnom stanju, reanimirana i da je imala srčani zastoj – započela je Sidran.

Nastavila je objašnjavati proceduru koja se obavlja nakon što treba doći dijete koje je životno ugroženo. Djevojčicu su primili na odjel u 13:50 sati.

Po prijemu, djevojčica je vještački disala, nije bila na EKG elektrodama, te su joj dali stopostotni kisik.

– Doktor Rožajac je bio tu, predstavio se i rekao da je on vodio anesteziju – nastavila je.

Srčani zastoj

Sidran je istakla da je djevojčica imala ušiven očni kapak za čelo, te da joj nije bilo jasno kako je dijete operisano u privatnoj ordinaciji.

Dalje je dodala da je srčani zastoj predugo trajao te da su ustanovili neurološko stanje i da nije bilo odgovora na podražaje. Postavili su je na respirator i davali lijekove kako vi uspostavili cirkulaciju.

Pitala je Rožajca sljedeća pitanja: “šta je ovo s očima”, a doktoricu Ninu “Da li je ovo završeno”.

– Druga zjenica je bila proširena, primjetno oštećenje moždanih nerava – kazala je Sidran.

Rožajac je na pitanje šta se desilo kazao da je izgubio puls, ali do kraja nije dobila odgovore.

Dalje se navodi da nije bilo monitoringa tj. EKG elektroda.

Rožajac je istakao da ne zna koliko je dugo trajao srčani zastoj, te da je tokom operacije izgubio puls, nakon čega je Sidran utvrdila je bilo odstupanja.

– Pri prijemu, dijete nije bilo pri svijesti, srce se vratilo, ali dovoljno dugo nije radilo da je došlo do nepovratnih oštećenja mozga. U zastoju je bila preko 30 minuta, a dvije minute su dovoljne da nastupe trajna oštećenja – naglasila je Sidran.

Djevojčica je stigla u dubokoj komi, a 14. novembra u ranim satima srce je prestalo da kuca. Pozvali su komisiju po proceduri, ali niko nije htio da isključi djevojčicu s aparata.

– Nije bilo pomoći, bila je potpuno ovisna o svim intenzivnim mjerama, respirator, bio je veliki rizik za transport djevojčice.

Dalje je istakla da je Rožajac zvao svaki dan da pita za stanje djevojčice, što je ometalo rad doktora.

Sidran ističe da je pretpostavila na osnovu neuroloških oštećenja da je zastoj trajao duže.

Dalje se navodi da je dosla policija da pita da li je dijete zivotno ugrozeno, pozvala je seficu odjela da je kbavijesti po proceduri.

– Krvni pritisak je bio u kolapsu, nemjerljiv…Dijete je došlo u komi bez krvnog pritiska- istakla je doktorica.

Ističe da je šećer bio 38.

– Majka je pitala je li živa, što mi je bilo najteže – kazala je doktorica.

Zbog nesuglasica oko anestezije na unakrsnom ispitivanju, doktorica je dalje pojasnila.

Operacija očnog kapka

– Kada se dijete uvodi u opću anesteziju mora se pregledati i postojati nalaz da je dijete zdravo, sedam dana prije, a ne dan pred operaciju – naglasila je doktorica.

Dalje navodi da je dopustila Rožajcu da prisustvuje pregledima iako nije bilo etično te da je bio vidno uznemiren kada mu je postavljala pitanja.

– Mi smo znali da je dijete mrtvo (op. moždani) kad je dovezeno, ali smo uradili CT da je ispoštujemo – zaključila je doktorica.

Naredno ročište je zakazano za 21. mart u 10 sati, a za svjedoke su pozvani Feriha Hadžagić-Ćatibušić i Almir Badnjević.

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara, Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, protiv kojih se vodi postupak zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS