AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, na današnjoj konferenciji za medije odgovorio je i na pitanje portala 072info koje je glasilo: Kako objašnjavate odluku da među posljednjima otvorite ugostiteljske bašte, dok su u Federaciji duže vrijeme otvoreni veći trgovački centri (ne šoping centri) u kojima cirkuliše veliki broj ljudi istovremeno (hipermarketi), nema više redova pri ulasku niti ograničenja ulaza u trgovine. Koja je razlika, osim što su trgovački centri zatvoren prostor, a bašte su na otvorenom? 

Iako smo očekivali konkretan odgovor, Solak je u svom stilu dao objašnjenje na ovo pitanje kada se radi o poređenju hipermarketa i ugostiteljskih bašta.

Svakako će se i o tome razgovrati. Sigurno će prije doći do normalizacije na tim otvorenim prostorima, gdje se sve može kontrolisati. U zatvorenim prostorima se virus putem klima uređaja ne može izolovati kao takav, zbog čega će i dalje postojati mogućnost širenja. Tako da, o tome smo razgovarali s kolegama epidemiolozima i napravit će jedan plan za takve objekte. Da li će to biti u skorijoj budućnosti, još je rano govoriti, ali svakako se na tome već uveliko radi – odgovorio je Solak za 072info.

Odgovor na upit našeg portala možete pogledati u videoprilogu u nastavku.