Solak okrivio medije: Neka tužilaštvo istraži neobjektivne navode o nabavci respiratora

Podijelite vijest

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u pisanom aktu kojeg je medijima dostavio Federalni štab civilne zaštite prvi put se oglasio u vezi sa aferom oko nabavke 100 respiratora, aranžmana kojeg je ustupio TV voditelju Fikretu Hodžiću, vlasniku poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina”. U aktu koji potpisuje Solak, a koji se nakon što je teže povrijeđen u saobraćajnoj nesreći nalazi na KCUS-u, navodi se da se u posljednjih nekoliko dana u medijima iznose neistine i vodi neprimjerena medijska hajka protiv Vlade FBiH, Federalnog štaba civilne zaštite, “kao i Vladinog tijela koje rukovodi akcijama zaštite i spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite kao stručne službe”, a vezano za nabavku respiratora za potrebe medicinskih ustanova zbog pandemije koronavirusa.

“Pozivamo istražne organe da hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode kako bi se utvrdilo da je, nakon što je ukazana potreba za respiratorima, procedura javne nabavke koju je provela Federalna uprava civilne zaštite, objavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkam”, stoji u aktu koji potpisuje Solak, a koji je upućen glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Sabini Sarajliji.

Nabavka 100 respiratora iz Kine podigla je ogromnu prašinu i izazvala brojne reakcije u našoj zemlji, istrage su po službenoj dužnosti pokrenuli Tužilaštvo KS i SIPA. U međuvremenu naš portal oktrio je niz anomalija u ovom procesu.

Tako smo danas objavili ugovor koji su za kupovinu spornih 100 kineskih respiratora potpisali Fikret Hodžić direktor “Srebrene maline i Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Ugovor precizira da se kupuje invezivni respirator HC VE003, a da je ukupna vrijednost ugovorene robe 10 miliona i 530 hiljada KM. U tu vrijednost uračunat je PDV. Zanimljivo je da je ugovor potpisan 3. aprila, a da je kompanija “Srebrena malina” tek prekjučer dobila dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu.

Spornu kupovinu komentarisao je i premijer Fadil Novalić rekavši da on u taj proces nije bio uključen, a dva puta se oglasio i direktor kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić. Pojedini eksperti kazali su i da ovaj tip respiratora nije predviđen za bolnička odjeljenja intezivne njega.

Klix.ba


Podijelite vijest