Portal 072info

Solar Impulse završio povijesno putovanje oko svijeta

Zrakoplov Solar Impulse 2, koji leti na sunčevu energiju, sletio je jučer u Arizonu nakon 16 sati leta iz Kalifornije na svom povijesnom letu oko svijeta koji je započeo u ožujku prošle godine polijetanjem iz Abu Dabija na prvu dionicu.

Solar Impulse 2 sletio je u Phoenix nešto prije 21 sat po lokalnom vremenu nakon leta iz San Francisca preko pustinje Mojave. Obični zrakoplov taj bi put prešao za dva sata.

Projekt promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju financiraju švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, koji se izmjenjuju u upravljanju zrakoplovom i nadaju da će završiti put tamo gdje su ga i započeli  – u Abu Dabiju. Arizona im je deseta po redu uspješno prijeđena dionica puta.

Zrakoplov SI2, koji leti uz pomoć sunčeve energije iz 17 tisuća solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380), prvo je spuštanje imao u Omanu, a ukupno će preletjeti 35 tisuća kilometara. Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8500 metara. 

Put ga je dosad odveo preko Indije, Mijanmara, Kine i Japana.  Zrakoplov je postavio rekord za najdulji let na sunčevu energiju kad je bez zaustavljanja preletio gotovo 8300 kilometara iz Japana do Havaja.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box