Portal 072info

Solidarnost kolega i prijatelja sa zatočenim novinarima

Al Jazeera Balkans saopćila je da će novinari i prijatelji širom svijeta, u ponedjeljak 29. decembra u 11 sati (12 sati po egipatskom vremenu) iskazati solidarnost sa trojicom novinara Al Jazeere (Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed) koji se od 29. decembra 2013. nalaze u zatvoru u Kairu.

– Televizijske kuće, radiostanice i redakcije štampanih medija širom svijeta iskazat će, kratkim prekidom redovnih emisija ili na drugi prikladan način, solidarnost sa zatočenim novinarima – navodi Al Jazeera Balkans.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U saopćenju za javnost navodi se da su „Greste i Fahmy osuđeni na sedmogodišnje zatvorske kazne, a Mohamed na deset godina zatvora, nakon što su optuženi za pomaganje terorističkim grupama i širenje lažnih vijesti, u slučaju koji je izazvao međunarodne osude“.

– Svi programi mreže Al Jazeera donijet će 28. i 29. decembra priče i izvještaje o 365 dana pravne borbe za oslobađanje naših kolega iz egipatskog zatvora. U četvrtak 1. januara očekuje se razmatranje i odluka egipatskog Vrhovnog suda o žalbi na presudu novinarima Al Jazeere. U tom procesu razmotrit će se prvostepeno suđenje, za koje je Al Jazeera uvijek tvrdila da je provedeno s mnogo propusta, što je i osnova žalbe – ističu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Al Jazeera se nada „da će novinari biti oslobođeni, iako je moguće i da će Sud narediti ponovno suđenje“.

Apele za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputila je, kako se navodi, i Bijela kuća, britanski Foreign Office, Evropska unija, Vlada Australije, više od 150 organizacija za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, kao i globalna i nacionalna udruženja novinara i organizacije koje se bave pravima slobode govora i medija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Javni apel za oslobađanje traje već godinu i na socijalnim medijima pod hashtagom# FreeAJStaff. Više od 137.000 osoba izrazilo je podršku novinarima na Twitteru, što je imalo više od dvije milijarde pregleda. Pozivamo medije u regiji da iskažu solidarnost sa našim zatočenim kolegama na način koji smatraju prikladnim. Bilo spomenom u programu, odnosno izdanju, na ovu mračnu godišnjicu, bilo aktivnim učešćem u kampanji na socijalnim medijima pod hashtagom #FreeAJStaff – navodi Al Jazeera Balkans.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME