Solidarnost u nevolji

5 1

Uz globalne poremećaje na tržištu, poskupljenja i inflaciju, rat u Ukrajini i njegove posljedice predstavljaju novu nevolju koja će bh. građanima dodatno zagorčati život.

Dok strahuje i od goreg, jer u javni prostor se često i neodgovorno odašilju najave novog rata i na ovim prostorima, stanovnici BiH najprije razmišljaju o brašnu i ostalim životnim namirnicama pa pustoše prodavnice i prazne police, jer onaj ko je jednom bio osuđen na dugotrajno gladovanje, nipošto ne želi da to dožive i njegova djeca.

Značajan je broj i onih koji su svjesni da nas čekaju nova poskupljenja pa stvaranjem zaliha udar pokušavaju odložiti, ne shvatajući da su na taj način, bez velikih ušteda u kućnom budžetu, samo dio lanca uzročnika inflacije i rasta cijena. 

Kao i na početku pandemije, ponovo smo u prilici da se uvjerimo u značaj domaće proizvodnje, sa žaljenjem se sjetimo svih uništenih sistema i fabrika, vlastitom potrošnjom maksimalno podržimo domaće kompanije i poljoprivrednike, ali i da još jedanput ozbiljno razmislimo o svakom neobrađenom pedlju zemlje, budući da je proljetna sjetva na pragu, a kraj nevolja ni na vidiku.

Sve oči ponovo su uprte u domaće snabdjevače i trgovačke lance i njihovu sposobnost da nam osiguraju hranu i energente i ne dozvole nestašice na tržištu, ali i da nas zaštite od neopravdanog udara koji građani ne mogu izdržati.

Entiteti su uništili robne rezerve iz kojih su se poskupljenja mogla ublažavati i odlagati, a entitetski zvaničnici ih žele popuniti tek nakon što su artikli koje bi trebali sadržavati višestruko poskupjeli. Činjenica da i federalni premijer, umjesto državnih magacina, obilazi privatnu kompaniju i, zahvaljujući njenim punim skladištima, građanima obećava sigurnu opskrbu – dovoljno govori.

S našim slabostima, nesposobnošću i nebrigom ulazimo u još jedno teško razdoblje, a da iz prethodnog nismo ni izašli.

IZVORAvaz
Prethodni članakZelenski razgovarao sa Bajdenom: Moramo zaustaviti agresora što je prije moguće
Sljedeći članakŠokantna izjava direktora Srbijagasa, opravdao rusku agresiju na Ukrajinu