Šoljici čaja nije potreban šećer kako bi i dalje bila ukusna

Ogroman broj ljudi širom svijeta ne može ni zamisliti da piju čaj bez šećera. Ali, prema najnovijoj studiji, kašika šećera nije neophodna da biste uživali u šoljici svog omiljenog toplog napitka, prenosi Independent. Ovo je rezultat jednogodišnje analize istraživača s Univerziteta u Londonu i Univerziteta u Leedsu, koji su ispitali navike ispijanja čaja 64 muškarca koji su obično sladili ovaj napitak.

Ispitanici su bili podijeljeni u grupe i od njih je zatraženo da naglo prestanu s dodavanjem šećera u čaj, da postepeno smanjuju količinu šećera koju dodaju ili jednostavno da nastave da piju sladak čaj.

Nakon četiri sedmice istraživači su otkrili da su oni koji su ili smanjili ili potpuno prestali konzumirati šećer nisu prestali piti čaj te su podjednako u njemu uživali kao i prvog dana.

Po završetku studije 42 posto muškaraca u grupi za postepenu redukciju prestalo je u potpunosti s dodavanjem šećera u čaj, dok je 36 posto onih koji su preko noći prestali šećeriti nastavili s tom praksom.

Autori studije zaključili su da prekomjerni unos šećera predstavlja javni zdravstveni problem, a šećer u napicima značajno doprinosi ovom stanju zbog toga što se šećer u najvećoj mjeri upravo unosi putem slatkih napitaka.

Tim je predstavio svoje nalaze koje su pregledali stručnjaci na Evropskom kongresu o gojaznosti u Glasgowu u nedjelju.

Klix.ba

Prethodni članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas
Sljedeći članakRedovno konzumiranje kafe popravlja raspoloženje