Foto: Klix.ba
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U Neumu su ovih dana, valjda u okviru priprema za nadolazeću turističku sezonu, ispisane šovinističke poruke na jednom zidu uz morsku obalu

Na fotografijama koje je našoj redakciji poslao čitatelj ispisane su ustaške parole, simboli i fašistički pozdrav “Za dom spremni“. Također, na zidu uz obalu su i riječi podrške u Hagu osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, ispod čijeg imena piše “Neum” i “HRHB”.

Uz ove, tu je i poruka kojom se “balije” tjera iz jedinog bh. grada na moru.

Ove poruke dolaze u jeku sličnih ispada ovih dana, poput paljenja zastava BiH i objekta Patriotske lige u Kiseljaku, paljenja zastava BiH u Mostaru i kod Livna, te sramotnog navijanja za Hrvatsku uz psovanje BiH u Čitluku. Istovremeno, u Fojnici su napadnuta djeca hrvatske nacionalnosti, a prema riječima jednog našeg čitatelja djeca su napadnuta “samo zato jer su bili Hrvati”.

Nacionalističko divljanje se nastavlja. Sramno i za svaku osudu!

nacionalisticki-natpisi-u-neumu2Posljednji događaji u BiH zahtjevaju hitnu reakciju bh. vlasti na svim razinama, koje, nažalost, uoči općih izbora toleriraju ovakve ispade.

A sve je više mađunacionalnih incidenata. Najprije je u Kozluku kod Zvornika ubijen Ahmet Hasanović (81), potom su preminuli Nikola Crepulja (74) i Marica Kristić (79), hrvatski povratnici iz sela Ratanj u blizini Kraljeve Sutjeske, koji su 21. aprila brutalno pretučeni. Njih je ubio 22-godišnji Arnes Delić iz sela Dragovići u općini Vareš. Povratnike ovih dana napadaju i u Čapljini.

U Zenici je prošle sedmice spaljena kapela u mjestu Gradišće kod Zenice. Kako se pretpostavlja, kao povod za taj gnusni vandalski čin uzet je doček ratnog zločinca Darija Kordića u Zagrebu.

U noći s nedjelje na ponedjeljak nepoznata osoba ili više njih su provalili u livanjsku džamiju hadži Ahmeda Dukatara na Topovima, te ispisali nekoliko uvredljivih grafita, pobacali knjige, među kojima i kur`ane, te prusuli farbu po zidovima i ćilima džamije.

Šta je sljedeće i kada će vlasti početi da adekvatno reagiraju?

Klix.ba