Portal 072info

Spahija Kozlić: Gradsko vijeće je postalo megafon Kasumovića

Početak Vam je mandata na poziciji ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sporta Zeničko-dobojskog kantona. Šta planirate uraditi u naredne četiri godine?

– Ovo ministarstvo je najkompleksnije u Vladi ZDK-a. Ima nekoliko važnih resora, osnovno, srednje i visoko obrazovanje, kulturu i sport, kao i omladinsku politiku. Imamo najviše zaposlenika od svih ministarstava, ali i skoro pola kantonalnog budžeta na raspolaganju.

Plan rada

image

SPAHIJA KOZLIĆ: OBLAST KULTURE JE ZANEMARENA / MUHAMED TUNOVIĆ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Moja zadaća na početku mandata je uraditi kvalitativnu analizu mogućnosti Ministarstva u smislu unapređenja njegovog rada. Ovdje svakako trebam izraziti zadovoljstvo što se u proteklom mandatu radilo puno, da je posebice dosta urađeno u domenu rekonstrukcije objekata osnovnih i srednjih škola. Ministarstvo će nastaviti raditi u tom pravcu. Jedan od prioritetnih zadataka će biti okončanje procedura kolektivnog ugovaranja. Preostalo je još da uradimo kolektivne ugovore sa visokim obrazovanjem, konkretno sa Univerzitetom u Zenici. Ja sam zatekao ovdje praktično okončan postupak reakreditacije UNZE i odluku o akreditaciji UNZE koju sam potpisao u petak. Bio je to jedan od mojih prvih potpisa na ovoj poziciji. Drago mi je da sam to baš učinio ja koji dolazim sa Univerziteta. UNZE je tako postao prvi reakreditirani javni univerzitet u Federaciji BiH, a podsjetimo, prije četiri i po godine, bio je i prvi akreditirani javni univerzitet u ovom entitetu.

image

/MUHAMED TUNOVIĆ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U planu je da pokušam učiniti nešto više u finansijskom pogledu za promociju i jačanje u oblasti kulture koja se, čini mi se, u zadnje vrijeme zanemaruje, kao i oblast sporta. U mjesec i po ću uraditi neku vrstu plana o radu Ministarstva u narednom mandatnom periodu.

Bili ste šef Kluba SDA u Gradskom vijeću Zenica. Nekoliko dana prije Vašeg imenovanja za ministra u Vladi ZDK-a i podnošenja ostavke na mjesto vijećnika, SDA je objavila da je okupila većinu u Vijeću.

– To je urađeno prije desetak dana. Zajedno sa koalicionim partnerima smo izanalizirali dosadašnje stanje i funkcionisanje Gradskog vijeća i složili smo se u tome da je funkcionisanje GV-a Zenica na niskim granama, te da se u tom pogledu nešto treba promijeniti. Javnost kao da je pomislila da je GV instrument gradonačelnika, odnosno izvršne vlasti, a ne obrnuto. Moramo mijenjati tu sliku. Vijeće je postalo na neki način megafon gradonačelnika (Fuada Kasumovića, op.a.) i treba se vratiti vijećnicima. Okupili smo većinu da bismo promijenili rad GV-a i učinili ga efikasnijim. Gradsko vijeće u dosadašnjem periodu je potpuno sekundarno vidjelo i vlastite inicijative. Inicijative vijećnika završavaju u ladicama, gube se po Gradskoj upravi. Nametnućemo inicijative, ideje i prijedloge vijećnika u GV-u. Naravno, ovlašteni predlagač u određenim aktima jeste gradonačelnik, ali su ovlašteni predlagači svakako i vijećnici. Dakle, moramo mijenjati taj odnos prema Gradskom vijeću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

/MUHAMED TUNOVIĆDa li će biti promjena na mjestu predsjedavajućeg GV-a Zenica?

– Nova većina je zauzela stav da treba napraviti promjenu. Budući da kolegica Diana Bešić ispunjava uslove, može biti predsjedavajuća GV-a.

Velike zloupotrebe

image

INICIJATIVE VIJEĆNIKA STOJE U LADICAMA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Smatram da se u vođenju Gradskog vijeća trebaju učiniti određene kvalitativne izmjene kako bi se ostvarili ciljevi o kojima sam govorio, da bude znatno djelotvorniji rad Vijeća koje će biti koncentrirano na važna pitanja u Zenici.

U Unsko-sanskom kantonu je zatvorena škola koja je prodavala diplome. Imate li u planu u ZDK-u vršiti neku reviziju ili provjeru diploma?

– Radi se o velikim zloupotrebama sistema edukacije u BiH. U narednom periodu daću nalog da se uradi analiza, da se vidi da li na području ZDK-a postoje slične situacije. U svakom slučaju, veoma pažljivo ću pratiti taj model edukacije i ukoliko bude trebalo, reagovaćemo kako bi se spriječile bilo kakve zloupotrebe u vezi s tim pitanjem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobodjenje.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 130
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME